A húsmarha ágazat a mezőgazdaság legdinamikusabban fejlődő ágazatává vált az elmúlt években. A húsmarha állomány a jó piaci lehetőségeknek és a támogatáspolitikának köszönhetően jelentősen növekedett. Míg 20 éve 21 ezer húshasznú tehén volt Magyarországon, 2019 júniusában már 164,7 ezer, s ez a szám 2010 óta közel a két és félszeresére emelkedett.
Ezen belül meghatározó volt az egyéni gazdaságok állatállományának növekedése is. Érdemben bővült a húsmarha ágazat termelése: a vágómarha termelés 2018-ban 99 ezer tonna volt, ez 2010 óta 23 százalékos bővülést jelent. A húsmarha ágazat termelési értéke tavaly 91,5 milliárd forint volt.
Kapcsolódó
Nincs "valódi marhahús" a piacon
Szakértők szerint a gyepgazdálkodás korszerűsítésével további mennyiségi növekedésre lenne lehetőség, bár a legfőbb cél évek óta a minőségi előrelépés. Más kérdés, hogy a húsmarha piac eléggé kiszámíthatatlan. A közelmúltban például szinte eltűntek a magyar piacról a húsmarha külpiaci értékesítését 80-90 százalékban intéző török vevők, így az ínyencek reménykedhettek abban, hogy talán "valódi" marhahúst is gyakrabban lehet majd kapni a hazai üzletekben, a vágóhídra kerülő, tejelő tehenek húsa mellett. Aztán mégse így lett.
A magyar piac a húsmarha húsának az árát még nem fizeti meg - magyarázza egy jó hírű, Budapest környéki hentes, hogy miért nincs "valódi" marhahús a piacon. Nála ugyan van - mutat rá a pultra, de csak péntekenként hozatja, sokszor rendelésre, mert lényegében még az is limitált, ami a hétvégeken elfogy belőle. Pedig az agglomerációban van vásárlóerő, tudnának venni marhahúsból többet is, de ha már extra, inkább a mangalicát viszik.
A magyaroknak a selejt kell?
Ami általában a magyar húsboltban marhahúsként kapható az a tejelő marhák selejt egyedeinek a húsa - mutatott rá a hentes. A leselejtezett tejelő tehén húsának is megvan a maga - igaz, alacsonyabb árszintű - piaca, elvégre az is marha. Ennek sokszor többszörösébe is bele tud kerülni a húsmarha húsa, de a duplájába mindenképpen. Ezért is exportorientált az ágazat.
A fejlődő országokban mindenesetre egyre nő a kereslet a marhahús iránt, az pedig nagyon is figyelemre méltó, hogy Magyarország évek óta talpon van a dél- és észak-amerikai versenytársakkal folytatott versenyben.
Nem mindegy!
Nem elhanyagolható persze az sem, hogy a valódi húshasznú szarvasmarha fajtákból - például hereford, angus, charolais, limousin - nem ugyanaz a minőségű és ízű hús süthető például, mint a tejelő tehenekből. Az Angus marha húsa például a steakkedvelők körében egyszerűen fogalom: az izomrostok faggyúval finoman átszőttek, márványozottak, így sütés közben nem szárad ki, hanem szaftos és puha marad.
Lenne támogatás
Az Agrárminisztérium (AM) új támogatási programot indított el idén a húshasznú szarvasmarha- és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint az állomány genetikai színvonalának növelése érdekében. A támogatási konstrukció 2019. évi működésére összesen 700 millió forintot különített el az agrártárca. A minisztériumban úgy vélik, hogy a támogatási program minőségi fordulatot hozhat a húsmarha ágazatban, lehetővé téve, hogy a termelési színvonal és a hatékonyság egyaránt javuljon.
A program keretében húshasznú tenyészbika esetén 750 ezer forint, hústípusú magyartarka tenyészbika esetén 650 ezer, magyar szürke tenyészbika esetén 400 ezer forint, bivaly tenyészbika esetén 300 ezer forint adható.
Gazdasági hírek azonnal, egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!