A hazai vállalkozások 55 százaléka nem vezetett be innovációs folyamatot az utóbbi két évben, amelynek legfőbb oka a  tőkehiány volt – ez derül ki a Billingo online számlázó cég felméréséből.

Az innovációt alkalmazók sorában az egyéni vállalkozók voltak az élharcosok, őket a kft.-k követték a sorban, az alkalmazási területek pedig főként HR és döntéshozatal, logisztika  és vállalatirányítás
voltak.

Az újítások fókuszában pedig talán nem meglepő, hogy a hatékonyság
növelése volt.

Minden második cég volt bátor

A felmérésben résztvevők 46 százaléka döntött úgy az elmúlt két évben, hogy valamilyen innovatív megoldással támogatja saját folyamatait a hatékonyság érdekében. Továbbá az is kiderült, hogy azok az egyéni vállalkozók voltak a leginnovatívabbak, akik elsősorban  kereskedelmi területen vagy mérnöki szolgáltatást nyújtva, oktatási területen, IT területen tevékenykednek.

„Nem meglepőek ezek az eredmények, hiszen az egyéni vállalkozóknak a leginkább húsba vágó, hogy hatékonyságukat növelni tudják, ha lehet, emberi erőforrás bevonása nélkül. Ugyanakkor náluk tapasztalható a legrövidebb döntéshozatali folyamat, hamar cselekszenek, ha egy-egy helyzet úgy kívánja” – mondta Besztró Szabolcs, a Billingo stratégiai és operatív igazgatója. 

A hatékonyságnövelés a legfontosabb

Az innovációs folyamatok célja: 

  • 75 százalékban a hatékonyság javítása volt; 
  • 54 százalékban a termék vagy szolgáltatás bővítése; 
  • 38 százalékban a költségcsökkentés is fontos tényező volt. 

Az innovációt elindító vállalkozások 82 százaléka további fejlesztéseket is tervez. A vállalkozások leginnovatívabb eszköze a mesterséges intelligencia (MI) és annak hatékony felhasználása. Az MI többek között automatizált megoldásokkal tudja eredményesebbé tenni a vállalkozások működését, amiben akár a számlázó programra is támaszkodhatnak – mondta a stratégiai és operatív igazgató.

Ahol az innovációs folyamatot az elmúlt két évben megrekedtek, ott az elmaradás fő okaként legtöbbször a tőkehiányt nevezték meg. A kutatás szerint a cégek 37 százaléka kezdené meg az innovációs tevékenységet azonnal, ha lenne erre elkülönített forrása. Többen a remélt, azonban elmaradt plusz bevételi forrásokat is hiányolták, például a pályázatokat vagy egyéb kormányzati támogatásokat.