Nominális értelemben új csúcsot döntött a háztartások pénzügyi vagyona, de az infláció miatt reálértelemben 3 évet elvesztettek a megtakarítók – számolta ki a Bankmonitor

Magyar Nemzeti Bank adatai alapján az első negyedévében minden korábbinál magasabbra, 54 721 milliárd forintra nőtt a háztartások megtakarításainak értéke. De csak nominális értelemben rekord a rekord, valójában ennek a pénznek kevesebb a vásárlóereje, mint 3 éve.

Mibe fektetnek most a magyarok?

A legnépszerűbb befektetési célpontnak továbbra is a bankbetét bizonyult: az  első negyedév végén az összes pénzügyi megtakarításuk 27 százalékát (14 700 milliárd forintot) tartották betétekben a magyarok. 

Második helyen a kötvények – túlnyomórészt állampapírok – szerepeltek, ezekben pihen az összes megtakarítás 26 százaléka, 14 100 milliárd forint. A dobogó harmadik fokára a befektetési alapok fértek fel, amelyek különösen nagy menetelést tudhatnak maguk mögött, alig 2 év leforgása alatt 5 400 milliárd forintról 11 400 milliárd forintra nőtt az állományuk.

A többi kategória jócskán elmaradt a győztesektől: készpénzben 6 705 milliárd forintot, tőzsdei részvényekben 2 473 milliárd forintot, míg életbiztosítási és nyugdíjpénztári megtakarításokban 2 602 és 2 653 milliárd forintot tartott a lakosság.

Megeszi az infláció a megtakarítások egy részét

Bár a megtakarítások nominális értéke évről évre stabilan nő, az infláció figyelembevételével már kevésbé örülhetnek a befektetők. A megtakarítások vásárlóerejét tekintve a 2019. első negyedévétől 2021. utolsó negyedévéig tartó időszak még növekedést hozott: ez idő alatt a fogyasztói árak 13 százalékkal, míg a pénzügyi eszközök 41 százalékkal nőttek, ami 25 százalékos reálnövekedést eredményezett.

Ezt követően azonban nagyot fordult a világ: hiába gyarapodtak tovább a megtakarítások, a vágtató infláció következtében több mint egy éven keresztül folyamatosan veszítettek az értékükből. A mélypontot 2023. első negyedéve hozta el, amikor a korábbi csúcs 85 százalékára zuhant vissza a megtakarítások reálértéke.

Kép: Economx

Jó hír, hogy a mögöttünk álló egy évben már ismét reálnövekedésről lehet beszélni, ugyanakkor a teljes veszteséget még nem sikerült ledolgozni. Jelenleg nagyjából azon a szinten jár a reálvagyon, mint 2020. végén – tehát a megtakarítók ezt a bő 3 évet pénzügyi értelemben elveszítették.

Átlagosan minden háztartás milliomos

Ha egy háztartásra jutó átlagot számítunk a teljes lakossági megtakarításból, akkor sokak számára meghökkentő eredmény adódik. Mivel a magyar lakossági szektort 4 millió háztartás alkotja, így az 54 721 milliárd forintos pénzügyi vagyon 13,7 millió forintos átlagos megtakarítást jelent. De ezt az értéket óvatosan érdemes kezelni, hiszen a pénzügyi eszközök eloszlása rendkívül egyenlőtlen.