Milák Kristóf Párizsban egy arany- és egy ezüstérmet nyert, amiért a jutalma 94,27 millió forint.sportal járt utána annak, hogy az úszó az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon a felkészítő edző, mind a nevelő edző, mind az életjáradék kedvezményezett rubrikát üresen hagyta. Az edzőknek 45 éves kortól jár ugyanaz a pénz, mint a versenyzőknek.

Ezt az információt pontosítva az Index arról értesült, hogy Milák Kristóf az olimpia előtt le sem adta azt a kérdőívet, amelyet ki kellett volna töltenie, és amelyen meg kellett volna neveznie, kit tekint felkészítő edzőjének/edzőinek. Holott többször is kérték tőle. 

Milák Kristóf olimpiai felkészülésének nagy részét ismeretlen helyen, ismeretlen edzővel dolgozta végig.

Azért feltűnt hivatalos csapatánál, Virth Balázséknál is, a hároméves olimpiai ciklus első felében, mintegy másfél évig Milák Kristóf teljesen „hagyományos” módon dolgozott Virth Balázs keze alatt, ebben az időszakban világ- és Európa-bajnoki aranyérmeket szerzett és egy újabb világrekord is felállított az úszófenomén. Csakhogy a 2023 ősze óta eltelt időszakot ismerve, pontosabban nem ismerve, nagy kérdés volt, hogy az olimpiai bajnok kit jelöl meg felkészítőjének.

Ismét az Indexet idézve, az olimpiai jutalmak ügyében az eljárásrend végül a következőképpen alakult:

a sportági szakszövetség (jelen esetben a MÚSZ) javaslatot tesz, azt a Magyar Olimpiai Bizottság jóváhagyja (vagy nem), és az egészre a Honvédelmi Minsztérium sportot felügyelő államtitkára, vagyis Schmidt Ádám üti rá a pecsétet. 

Így a Milák Kristófnak járó olimpiai jutalom összegének 50 százalékát, durván 47 millió forintot 40-40-20 százalék arányban felosztják Virth Balázs, Zala György erőnléti edző és Kovácshegyi Ferenc edző között. Tehát Virth Balázs és Zala György fejenként mintegy 19 milliót kap, Kovácshegyi Ferenc pedig 9,5 milliót.

A 60 százalékból még maradt 10 százalék (9,4 millió), abból részesült a csapatorvos, a masszőr és még egy-két sportszakember.

A lap hozzáteszi: ezek az olimpiai jutalmak, de itt lenne még az életjáradék is, ami az edző(k)nek 45 éves koruk után ketyeg(ne). Mivel azonban Milák Kristóf nem nevezett meg senkit hivatalosan edzőjének, ez a pénz benn marad az államkasszában.