Eszerint az adószűrt maginfláción belül a piaci szolgáltatások inflációja 5 százalék közelében stabilizálódott, míg az iparcikkek árindexe továbbra is mérsékelt maradt. A feldolgozott élelmiszerárak emelkedése februárban tovább gyorsult, elsősorban a feldolgozott hústermékek és a tejtermékek áremelkedése miatt.
A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók (a keresletérzékeny termékek és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja) nem változtak az előző hónaphoz képest.
Februárban a költségváltozásokra érzékeny - élelmiszer és üzemanyag - termékek áralakulása az infláció mérséklődésének irányába hatott, míg a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása lényegében nem változott.
Az iparcikkek éves inflációja az előző hónaphoz képest lényegében nem változott, változatlanul 1 százalék alatti árindex volt megfigyelhető. Ezen belül mind a tartós iparcikkek, mind a nem tartós iparcikkek inflációja lényegében változatlan maradt.
A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal voltak magasabbak. A tavalyihoz képest enyhén magasabb árdinamika néhány szolgáltatáshoz kapcsolódott.
A feldolgozott élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai tovább növekedtek februárban, amit elsősorban a feldolgozott hús- és a tejtermékek áremelkedése magyarázott.
A feldolgozatlan élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai a világpiaci árakkal összhangban tovább nőttek, ami leginkább a sertéshús, illetve a friss zöldségek és gyümölcsök áraiban volt megfigyelhető.
A szabályozott termékek árai lényegében nem változtak januárhoz képest.
A lakosság inflációs várakozásai továbbra is visszafogottak, a 3 százalékos inflációs céllal konzisztens szinten alakulnak - állapította meg az MNB szakértője.
Ritkán változó árú termékek (súlya 34,8%) | 1,1 | Egyéb tételek (súlya 65,2%) | 3,3 |
Keresletérzékeny infláció (súlya 57,7%) | 1,8 | Egyéb tételek (súlya 42,3%) | 2,6 |
Adószűrt maginfláció (súlya 70,6%) | 2,6 | Egyéb tételek (súlya 29,4% | 1,8 |
Forrás: MNB |