Mindenekelőtt tény, hogy az előléptetés minden esetben az átlagost meghaladó erőfeszítést igényel a dolgozó részéről, illetve azt is pontosan látni kell, hogy 

EGY KIÉRDEMELT VEZETŐI POZÍCIÓ ÁLTALÁBAN A KORÁBBINÁL SOKKAL TÖBB FELELŐSSÉGGEL JÁR. 

Nehéz ügy a korábbi kollégák irányítása

Nem ritka, hogy az előléptetés által a munkavállaló korábbi munkatársai vezetője lesz, és ezzel akarva-akaratlanul is megváltozik a szerepe, hiszen a továbbiakban elvárásokat kell támasztania velük szemben. 

FONTOS ILYENKOR A HATÁROK ÚJRAGONDOLÁSA, SZÜKSÉG ESETÉN ÚJAK KIALAKÍTÁSA.

A Peter-elv buktatója

A kanadai „hierarchiológus”, Laurence J. Peter által kidolgozott elmélet lényege, hogy egy hierarchikus rendszerben az emberek a saját inkompetencia szintjükig képesek előrébb jutni, vagyis 

EGY MUNKAVÁLLALÓ ELŐLÉPTETÉSE ÁLTALÁBAN A KORÁBBI MUNKAKÖREIBEN ELÉRT SIKEREI ALAPJÁN TÖRTÉNIK, EGÉSZEN ADDIG A SZINTIG, AHOL MÁR NEM LESZ KOMPETENS, MERT EGY ÚJABB MUNKAKÖR ÁLTAL ELVÁRT KÉSZSÉGEK NEM SZÜKSÉGSZERŰEN ALKALMAZHATÓAK EGY MÁSIKBAN.

Egy vezetőnek ugyanis eltérő képességekkel és tudással is rendelkeznie, mint egy beosztottnak, ezért paradox módon így lehet egy korábban kiváló kollégából nem túl sikeres főnök.

Vannak nélkülözhetetlenek vezetői kompetenciák

Egy jó munkahelyi vezetőből ugyanakkor semmiképpen nem hiányozhat a korábbi szakmai hozzáértés, egy középvezetőnek legalábbis értenie kell azokhoz a munkafolyamatokhoz, amiket a beosztottjai végeznek. 

VEZETŐKÉNT AZONBAN ELSŐSORBAN NEM SAJÁT MUNKÁJÁT KELL MEGSZERVEZNIE, HANEM A BEOSZTOTTAKÉT,

és ehhez képesnek kell lennie, hogy motiválja őket, vagyis minden egyes kolléga esetében meg kell találnia azokat a tényezőket, amelyek jobb teljesítményre sarkallják. 

A beosztotti státuszból kiemelkedő főnökök tipikus gyengesége, hogy problémát okoz számára a delegálás, és így éppen arra nem marad ideje, ami immár a valódi feladata lenne, vagyis a szervezeti egységének a vezetése, összefogása és az eredmények bemutatására a felsőbb menedzsment felé. Ha viszont sikeresen elsajátítja a feladatok delegálásának képességét, akkor meg kell tanulnia visszajelzéseket adni, és objektíven értékelni beosztottjai teljesítményét.

Az elfogadás nehézségei

Amikor egy kollégát vezetőként kiemelnek a korábbi csapatából, az egyik legnagyobb kihívása, hogy miként fogadtassa el magát korábbi munkatársaival. 

Egy TeamGuide tanácsadó videó ajánlása szerint ilyenkor célszerű a csapat elé állni, és őszintén megosztani velük az elvárásokat, világosan kimondva a csapattal történő további együttműködés kereteit. 

Nem gyengeség, ha a vezető megosztja gondolatait a kollégáival, éppen ellenkezőleg: olyan tett ez, ami a hitelességét erősíti, és ahhoz, hogy valaki jó vezetővé váljon a korábbi munkatársai számára, el kell fogadtatnia magát az új vezetői szerepében – derül ki az oktató videóból.