Rossz hírrel kezdte az Inforádió Aréna című műsorának adott interjúját Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter: véleménye szerint a második negyedéves gazdasági növekedés elmarad a január - március időszakétól.

Ennek fő oka, hogy a magyar iparvállalatok exportteljesítményét rendkívül visszafogja az EU-s és főleg a német kereslet alakulása. Ám erre a magyar kormánynak nincs igazán ráhatása. 

A tárcavezető úgy látja, Németország leszakadóban van az elektromos autózásra való átállásban, ami ugyancsak hátrány a magyar beszállítók szempontjából. 

Úgy véli azonban, hogy még egy visszafogottabb második negyedévvel is a teljes év 2,2-2,3 százalékos növekedéssel zárulhat.

Szóba került a Lukoil ügy, az ukránok lépését a tárcavezető ellenségesnek tartja, a megoldáson dolgoznak. 

A csütörtökön kiderült 1 milliárd eurós kínai hitelről azt mondta, hogy nem kell csodálkozni azon, ha a kínai tőke megjelenik Magyarországon, akkor a pénzügyi rendszerekben, hitelezésben is feltűnnek ottani pénzintézetek. De ezzel az összeggel is rendben van az adósság devizaaránya (29 százalék).

költségvetést annak ismeretében nyújtják be novemberben, hogyan alakul az amerikai elnökválasztás. A miniszter azt ígérte, ha  Trump nyer, akkor béke-költségvetést visznek a parlament elé, amelyben új kkv és új családvédelmi akcióterveket dolgoznak ki, hogy a gazdasági növekedés tényleg beindulhasson és jövőre elérje a 4 százalékot. A részleteket ősszel dolgozzák ki. 

Beszélt arról is, hogy nem vagyunk sereghajtók a minimálbért illetően az EU-ban, ugyanis a fair összehasonlítás a minimálbér és a garantált bérminimum súlyozott átlaga lenne, így pedig az EU-s középmezőnyben lennénk. A kormány támogatja, hogy 2027-ben a minimálbér zárkózzon fel az átlagbér felére.

Szó esett a jegybankról is, itt nincs változás, a miniszter továbbra is magasnak tartja a reálkamatot, ami növekedési áldozattal jár.

A repülőtérrel kapcsolatban megemlítette, hogy várhatóan átalakítják a légtérhasználati díjat, ami a térségben nálunk kifejezetten alacsony, az osztrákénak például a fele. Szerinte ez azért indokolt, mert az orosz-ukrán háború miatt megnőtt a magyar légtérben az áthaladó forgalom, és vele együtt a szennyezés is.

Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgatóval gyakran vitatkoznak kölcsönös tisztelet mellett, de valahogy megmaradt köztük a véleménykülönbség az extraprofitról. Néhány napja a Mol első embere kemény kritikával illette a kormány adópolitikáját.

Nagy Márton szerint ha azonban összevetjük a bank- és energiaszektor 2022 előtti és utáni adózás előtti eredményét, egyértelműen látszik, hogy magas extra nyereség keletkezett az érintett ágazatokban.