Mire kell figyelni a vásárláskor?
- A fényes héj, az élénkzöld kocsány a frissesség jele.
- A barnás foltok a romlás jelei.
- Ne válasszunk gyűrött héjú, megpuhult egyedeket, mert ezek az elidősödött példányok olykor keserűek.
- Válasszunk a méretéhez képest nehéz padlizsánt.
- Az éretlensége miatt csak enyhén színeződött, esetleg zöldes árnyalatot mutató termésben ugyanaz a mérgező vegyület halmozódott fel, mint a napfényre kitett burgonyában. Ha szobahőmérsékleten néhány napig tartjuk, a termés beérik.
- A hűtőszekrényben néhány napig tárolhatjuk. Csakis felhasználás előtt mossuk meg.
A padlizsán szeleteléséhez rozsdamentes kést használjunk, különben elszíneződik a húsa. A nagyobb bogyók és a fehér változat héja vastag és kemény lehet, amelyen hámozással lehet segíteni.
Ausztrál kutatás szerint az összes zöldség közül a padlizsán képes a legtöbb zsiradék felszívására. Egy adagnyi mélysütött padlizsán szelet négyszer annyit szív fel, mint a vele azonos tömegű burgonya - olvasható az Ételt csak okosan oldalon.
További részletek