Nincs könnyű helyzetben a Mol: úgy kell garantálnia az ellátásbiztonságot, hogy politikai döntés alapján túlnyomó részben orosz olajat importál a cég, ami nagy kockázat, hisz háborúban álló országról van szó, ráadásul egy fontos szállító vezeték a második háborús fél, Ukrajna területén halad át.

Egyoldalú függés

Az orosz-ukrán háború kezdete óta bőven lett volna idő az orosz olaj arányának csökkentésére, az Adria-vezeték rendelkezésre áll, a tranzitár csökkentéséről vélhetően lehetne tárgyalni Horvátországgal. Kétségkívül az orosz olaj lényegesen olcsóbb a szankciók miatti korlátozott eladhatósága miatt, az ebből eredő külön profit ugyan a Molnál jelentkezik, de annak túlnyomó részét az állam különadó formájában elvonja.

Magas elvonások

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató így kommentálta a helyzetet a negyedéves eredmény kommentálva: 

„Cégünkre több irányból is nyomás nehezedik. Először is hosszú távon biztosítanunk kell a régió ellátásbiztonságát. Ennek érdekében sokat dolgozunk azon, hogy biztosítsuk, hogy minden kőolaj szállítási útvonal működik, és hogy maximalizáljuk kőolajbeszerzésünk diverzifikációját és finomítóink rugalmasságát.

Folytatjuk transzformációs programunkat, saját erőforrásainkra támaszkodva, hiszen kőolaj diverzifikációs és transzformációs erőfeszítéseink nem részesülnek közösségi támogatásban. 
A közép-európai országok szabályozási és kormányzati elvonási terhei tovább korlátozzák a lehetőségeinket. Jól tükrözi ezt az a tény is, hogy a MOL legfőbb magyarországi üzletágai kevéssé járultak hozzá a csoport félévi pénzügyi eredményéhez."

Növekvő eredmény

Minden nehézség ellenére a Mol adózás előtti eredménye dollárban 19 százalékkal nőtt az első félévben a tavalyi év hasonló időszakához képest: összesen 916 millió dollár volt, ezen belül a második negyedévben 534 millió dollár. Az eredményt befolyásolta, hogy az olajár jellemzően magasabb volt, mint tavaly, bár a közeljövőben az OPEC+ növekvő kínálata miatt csökkenés várható.

Az orosz olaj diszkontja, az Urals-Brent különbözet szűkült, viszont nőtt a finomítói marzs, ami kompenzálta az ebből adódó profitcsökkenést. A jövőben eleve kisebb lesz az olcsóbb orosz olajból adódó nyereség, mivel eddig az Urals-Brent különbözet 7,5 százaléka fölötti részt kellett befizetni költségvetésbe, ez most lecsökken 5 százalékra.

Az olajkitermelés a társaságnál stabil maradt, összesen 92,1 ezer hordó/per nap volt a második negyedévben, a kitermelési költség mindössze 5,8 dollár volt, ami a 75-80 dolláros piaci olajárat figyelembe véve meglehetősen kedvező. A fogyasztói szolgáltatások üzletág EBITDA értéke 194,3 millió dollár lett, mivel a nem üzemanyagból származó bevételek árrése tovább nőtt.

Részvényárfolyam

A részvény ára a második negyedévben 2800-2850 forint körül alakult, majd július elején jött egy kiugrás 2950 forintig, majd az elmúlt időszak világméretű tőzsdei visszaesése és az Ukrajnán keresztül érkező szállítás bizonytalansága miatt 2750 forintra csökkent, ami még mindig meghaladja az első negyedévben jellemző árfolyamot, így a részvény viszonylag stabilnak, ellenállónak tekinthető.

Kép: Economx