Érdemes kellően felkészülten útnak indulni: az Országos Rendőr-főkapitányság országos balesetmegelőzési bizottságának összeállítása szerint az alábbiakra érdemes az autós nyaralásnál figyelni.

Az érvényes forgalmi engedély, a jogosítvány, megfelelő úti okmány: országtól függően személyi igazolvány vagy útlevél – ezek mind olyan alapkövetelmények, amelyekre országtól függetlenül mindenütt szükség lehet.

A kötelező biztosítás meglétét külföldön is igazoló „nemzetközi zöldkártya” szintén fontos lehet, ami utazás előtt a biztosítótól kérhető, amely vagy kiküldi postán, vagy pedig e-mailen, nyomtatható verzióban juttatja el az ügyfélhez. Erre lízingelt és saját gépkocsinál is szükség lehet, előbbi esetben a flottamenedzsertől vagy a vállalati járműveket kezelő kollégától lehet kérni. Ezt a biztonság kedvéért az utazás előtt legkésőbb egy héttel érdemes kérvényezni.

Ugyanakkor ha a nyaralásunk helyszíne nem tagja a Zöldkártya Rendszernek, a határon az ott előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést kell kötni. Lízingelt gépjármű esetében azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az unión kívül szükség lehet igazolásra arról, hogy jogos az autó használata.

A kötelező tartozékok listája bár nem azonos minden országban, amire nagy eséllyel szükség lehet:

  • fényvisszaverő mellény;
  • elakadásjelző háromszög,
  • izzókészlet;
  • alkoholszonda Franciaországban;
  • kézi tűzoltó készülék kell Észtországban, Belgiumban, Bulgáriában, Görögországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Romániában és Svédországban.

(via Dívány)