Elindult Budapesten  is az egységes alapellátási ügyeleti rendszer, amit az  Országos Mentőszolgálat (OMSZ) működtet országszerte. A főváros azért más a többi térséghez képest, mert itt 1,8 millió ember ügyeleti ellátását kell megoldani. Egyelőre lassan bővül az ügyeletet ellátó orvosok száma, ezért minden vármegyéből mentőtiszteket vezényelnek Budapestre.

Például a XVI. kerületben az OMSZ nem állít fel ügyeleti pontot, de a kerület polgármestere Kovács Péter, a Facebook posztjában azt írta:

Orvosi ügyelet volt, van és lesz a XVI. kerületben.

A polgármester hozzátette: ezt nem hívhatják ügyeletnek, ezért az új neve “Kertvárosi Sürgős Ellátás” lesz. Az ellátást a szokott helyen, a Jókai utcai szakrendelő épületében lehet elérni, így a kerületi lakóknak nem kell átmenniük másik kerültbe orvosi ügyeletre.

A Kertvárosi Sürgős Ellátás fizetős szolgáltatás, alkalmanként 5000 forintba kerül majd, de a XVI. kerületi lakcímkártyával rendelkezők számára az önkormányzat fizeti az ellátást, vagyis a helyiek számára ingyenes lesz.



Az alapellátási  ügyeleti rendszer előnye az OMSZ szerint, hogy a nap 24 órájában hívható az 1830-as központi ügyeleti szám. Ide a háziorvos rendelési idején kívül, a nem halasztható panaszok miatti hívásokat várják. 

Budapesten 15 helyszínen 28 felnőtt ellátóhely, 3 speciális gyermekellátóhely, két fix 24 órás ellátóhely és 14 mobil ügyeleti egység lesz október 1-től – mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója korábban a Bajcsy-Zsilinszky kórházban tartott sajtótájékoztatón.

Hétköznap délután 16 órától este 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel 8 óra és délután 14 óra között az ügyeleti pontokon háziorvosok fogadják a betegeket, utána pedig a mentők biztosítják a sürgősségi ügyeletet. 

Kép: OMSZ

Éjszaka nem mindig orvos érkezik a betegekhez, a doktorok mellett a feladat ellátására egyetemi végzettségű ápolókat, mentőápolókat, mentőtiszteket is beosztanak majd, írja a Népszava.Egyelőre vártnál lassabban bővült az ügyeletet vállaló doktorok száma, ezért bár el tudják indítani az új rendszert, a start napján nem áll rendelkezésre annyi orvos, mint amennyi ideális lenne.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára, Keczéry Attila korábban azt mondta – és ezt nem igazította ki az OMSZ –, hogy az új rendszer zavartalan működtetéséhez minimálisan 675 felnőttet ellátó és 135 gyermekorvosra volna szükség.

Az OMSZ szerint eddig 400 orvossal szerződtek – azt nem tudni, hogy hány felnőtteket ellátó orvossal és hány gyerekeket gyógyítóval együtt vannak ennyien. Budapesten jelenleg 906 felnőtt praxis van, ezekből 100 orvos hiányzik, a gyermekeket ellátó 297 körzetből 28 betöltetlen.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a napokban a Facebookon közzétett bejegyzésében nyilvánosságra hozta a mentőszolgálat regionális igazgatójának a levelét, amiben az olvasható, hogy minden vármegyéből rásegítő kollégákat kell delegálni a fővárosba.

Október 1-je  és 6-a között 22 óra és reggel 8 óra között vármegyénként naponta egy mentőtisztet kell Budapestre vezényelni a túlóra és utazási díj megtérítése mellett.

Kép: Economx

Nem jön ki a matek

A Népszavának egy orvos azt mondta, bruttó kilencezer forintot kap a munkájáért óránként. Ha ezt az összeget a vállalkozásán keresztül veszi fel, akkor a kilencezerből már csak nettó négyezer forint marad neki. A helyettesítést vállaló orvosok viszont tőle nettó 10-15-20 ezer forintot is elkérnek.