Újabb mérföldkőhöz ért a paksi bővítés azzal, hogy megérkezett Magyarországra az egyik legfontosabb hosszú gyártási idejű berendezésnek számító zónaolvadék-csapda, vízi úton Oroszországból – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

A tárcavezető kiemelte, hogy a hazai szakemberek és az Országos Atomenergia Hivatal megbízottjai folyamatosan figyelemmel kísérték az eszköz gyártását – olvasható a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében.

A miniszter elmondta, hogy 

a most érkezett zónaolvadék-csapda olyan, az atomerőmű biztonságát jelentő eszköz, amely közvetlenül a reaktortartály alatt fog elhelyezkedni, így vészhelyzetben fel tudja fogni az abból kiömlő folyadékot.

Az atomerőmű biztonságát garantáló berendezés átvétele március 29-én történt meg, azonban a hosszúra nyúlt szállítási folyamat miatt az csak most érkezett meg Paksra.

Gőzerővel folynak a munkálatok

Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a magyar atomprojekt

szimbolikus pillanat a legnagyobb tömegű berendezés, a zónaolvadék-csapda Paksra érkezése. Fontos szakaszokon vagyunk túl: tavaly befejeztük a 2,7 kilométeres résfalat, folytatódik a talajszilárdítás, a talajkiemelést megelőző tesztek is megkezdődnek.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a paksi beruházás „gőzerővel” halad, jelenleg kilencszázan dolgoznak a helyszínen, és a létszám csúcsidőben nyolc- és tízezer között lesz.

Vitalij Poljanyin, a Paks II. építését fővállalkozóként végző Atomsztrojexport vállalati alelnöke úgy számol, hogy az idén vagy a jövő év elején ténylegesen is hozzákezdenek az új blokkok építéséhez. 

Elvették az erőművet Pakstól, vele együtt vitték a milliárdokat is

Vészhelyzetre hivatkozva különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a kormány a Paksi Atomerőmű területét.