Továbbra sem lehet kizárni, hogy a következő 1-1,5 évben recesszióba csúszik az Egyesült Államok gazdasága, ha bekövetkezik, annak nagyon komoly hatása lenne Magyarországra nézve is – mondta a Hold Alapkezelő webinárján Zsiday Viktor, portfóliókezelő. 

Az elemzők a visszaesés kérdésében megosztottak: Zsiday szerint ha az Egyesült Államok gazdasága recesszióba csúszik, az 4-6 negyedévig is eltarthat, jó hír viszont, hogy ez nem hoz majd mély válságot.

A kockázat leginkább az, hogy ha támogatást is próbálna nyújtani az amerikai jegybank, kétséges a siker: a Fednek túl nagyot kellene vágnia a kamatokon. A lakosságnál lévő jelzáloghitelek átlagos kamata jelenleg 5 százalék, az új hiteleket viszont 7-8 százalékon kínálják a kereskedelmi bankok – egy visszafogott kamatvágás nem lenne elég, aligha lendítené fel a hitelezést, amíg a két kamatszint közt ilyen nagy az olló.

A gazdaság ösztönzésére persze szóba jöhet a költségvetésen keresztüli pénzosztogatás is, itt viszont az a baj, hogy jelenleg is 7 százalékos a GDP arányos deficit, ami kiugróan magas, főleg nem-válságidőszakokban. 

Hogyan hatna mindez Magyarországra? 

Sajnos elég rosszul, egy amerikai recesszió elég valószínű, hogy keresztbe tenne a magyar politika szándékainak, hogy erős bérnövekedéssel és „pénzosztással” hozzák lendületbe a gazdaságot. Jövőre 3-5 százalékos sávba lőtték be a GDP növekedési célt, de egy Amerika vezette globális recesszió mellett aligha lehet képes expanzív költségvetési politikára Magyarország. Ráadásul egy ilyen felállás mellett a piacok valószínűleg harapnának – fogalmazott Zsiday Viktor – nem biztos, hogy a magyar állam finanszírozói mindezt tolerálnák, ami megmutatkozna a magyar állampapírok keresletén, illetve az euró-forint árfolyamán. Szóval nem biztos, hogy érdemes erőltetni a dinamikus növekedési terveket 2025-re, mert büntethet a piac, valami hasonló történhet, mint a 2022 őszi árfolyamválság idején, amikor az euró-forint egészen 434-ig száguldott. 

Újabb árfolyamválság sem zárható ki

A webináron szó esett, arról is, hogy

  • egyre nagyobb az olló az értékeltségi mutatókban a növekedési és value részvények közt
  • a visszafogott magyar fogyasztás nem hazai probléma, egész Európára jellemző – a Hold elemzői szerint nincs szükség állami beavatkozásra, a probléma magától megoldódik, amint a lakosság sikeresen visszaépíti a megtakarításait (amit a 2022-es tőzsdei zuhanások és az elszálló infláció miatt elvesztett)
  • a dollár túlértékelt, aki devizában fektetne be, 5-10 éves távon biztosan jobban jár euróval