Jelenleg a megváltozott munkaképességűek idén átlagosan 123 ezer forintos ellátásban részesülnek, ami a minimálbérnek alig a fele. Ugyanakkor sokan csak alig havi pár tízezer forintot kapnak. Aki 25 éves kora előtt szerzett súlyos egészségkárosodásra kap rokkantsági járadékot, annak is mindössze 58 ezer forintot folyósítanak havonta.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly 34 ezer személyt nyilvánítottak újonnan megváltozott munkaképességűnek, összesen pedig 244 ezer főt – jegyzi meg a Grantis.

Kik az egészségkárosultak?

A megváltozott munkaképességűeket az egészségi állapotuk mértéke szerint kategóriákba sorolják: 51-60 százalékos egészségi állapot mellett B, 31-50 százalékos mellett C, 1-30 százalékos egészségi állapot mellett pedig D és E kategóriákba. Az első két kategóriában az 1-es szám azt jelzi, hogy valaki rehabilitálható és dolgozhat, míg a 2-es azt, hogy szüksége van rehabilitációra, de nem dolgozhat. Ugyanakkor A D és az E kategóriába tartozók között a foglalkoztathatóság szempontjából lehet különbséget tenni.

A kategóriák alapján a legkisebb elérhető összeg 41 ezer forint, míg a legmagasabb 206 ezer forint volt. Utóbbit főként a súlyos egészségkárosodással élők kapják meg jellemzően, illetve azok, akik képtelenek az önellátásra.

Ugyanakkor lehet olyan életbiztosítást kötni, ami rokkantság esetén térít.

A biztosító szerint általános szabály, hogy valaki minél fiatalabb korban köt biztosítást, annál kedvezőbb díjakkal találkozik. Ugyanakkor aki 30 éves, az is közel 4 ezer forintos havidíj mellett fektethet bele 10 millió forintos biztosítási összegbe.

Százezrek aggódhatnak a Belügyminisztérium új szabályai miatt

Ezúttal a megváltozott munkaképességűekről szóló előírásokat variálták át, a szakértő szerint nem nagy sikerrel.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.