A pénzügyminiszterek budapesti találkozója minden szempontból sikeresnek tekinthető, mind a résztvevők körét, mind a megbeszéléseken elhangzottakat illetően – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) pénteki, budapesti tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

A tárca vezető felidézte, hogy kreatív ötletek hangzottak el a magyar elnökség akadályozására, azonban ennek ellenére minden tagállam, és szinte minden tagállam jegybankja magas szinten képviseltette magát. Itt voltak

  • az IMF,
  • az OECD
  • az EBRD,
  • az EIB és más vezető pénzügyi szervezetek vezetői.

A találkozó informális volt, vagyis döntések ez alkalommal nem születtek.

A pénzügyminisztérium vezetője kiemelte: több idő és lehetőség nyílt ugyanakkor arra, hogy részleteiben megvitassák a sarkalatos kérdéseket, amelyeknek a későbbi üléseken lesz majd hasznuk. 

Varga Mihály aláhúzta: Európa a legfrissebb adatok szerint erős lemaradásban van a világ más régióihoz képest. Az EU éves növekedése jelenleg rendkívül gyenge, valahol a fél és az egy százalék között van. Az Egyesült Államok gazdasági növekedése az EU-hoz viszonyítva durván ötszörös, Kínáé pedig körülbelül tízszeres.

Békeharcos elnökség

Az Orbán-kabinet tagja szerint ezek a számok pedig azt is mutatják, hogy a világgazdaságban Európa szenvedi meg a leginkább a háború negatív hatásait. Ezért is kellene a harcokat mihamarabb tárgyalóasztalnál lezárni, mivel magyar részről

az ukrán front nem egy távoli pontja a Földnek, hanem itt van a szomszédban. Továbbá az ukrán oldalon a magyar kisebbség fiataljai is harcolnak és halnak meg naponta. Ezért is szorgalmazzuk minden lehetséges módon a békét.

Varga arra is kitért, hogy a magyar elnökség minden témát az európai versenyképesség megerősítésének szemszögéből vizsgál. Ezért a soros elnökség prioritásai

  • az európai védelempolitika,
  • az unió bővítésének kérdése,
  • az illegális migráció megfékezése megfelelő határvédelemmel,
  • a súlyos demográfiai problémák megoldása,
  • a belső területi egyenlőtlenségek felszámolása,
  • valamint az agrárágazat védelme és egy megfelelő stratégia kidolgozása.

A családok bevonása az adósságkezelésbe 

A tárcavezető közlése szerint a tanácskozáson az első téma a zöld átmenet volt, a zéró karbonkibocsátás elérése 2050-ig. Ehhez becslések szerint a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest meg kell duplázni a ráfordításokat. A források bővítésének egyik kézenfekvő eszköze a lakosság készpénzben vagy folyószámlákon tartott megtakarításainak becsatornázása.

A miniszter kiemelte: Magyarországnak kifejezetten pozitívak a tapasztalatai abban, hogy a lakosságot hogyan lehet bevonni az adósságkezelésbe.

A magyar családok részvétele az adósságfinanszírozásban a 2010-es kormányváltáskor csupán 3 százalékon állt, ma pedig már 21 százaléknál tart, ami Európában jelenleg a legmagasabb arány. 

Ezzel együtt a külföldi hitelezők 65 százalékos arányát is 40 százalék alá csökkentették az adósságfinanszírozásban. További feladatként szóba került a klímapolitikai intézkedések áttekinthetőbbé tétele, valamint az európai energiapiac egységesítése.

A demográfiai probléma

A második témakör Európa elöregedésének megállítása, mivel az a versenyképesség és a pénzügyi stabilitás számára egyaránt kihívást jelent. A miniszter szerint az elöregedés folyamata kedvezőtlenül hat 

Varga a magyar családpolitikai rendszert említette pozitív példaként. Mint mondta, a legutóbbi, 2022-es adatok szerint Magyarország a termékenységi ráta tekintetében már a 6. az EU-ban, miközben 15 éve még az utolsó, 27. helyen állt.

Támogatással a migráció ellen

A tárcavezető közölte: a harmadik téma az alacsonyabb jövedelmű országok – elsődlegesen olyan elmaradottabb térségek államairól  van szó, amelyek az Európába irányuló bevándorlás küldő országként szerepelnek – támogatása az adósságkezelésben.

Varga aláhúzta: ez a célkitűzés teljes összhangban áll azzal a magyar állásponttal, hogy nem a bajt kell Európába hozni a migráció támogatásával, hanem a megoldást kell oda vinni, ahol a baj keletkezett. A magyar kormány álláspontja szerint a romló népesedési folyamatok okozta gazdasági kihívásokat viszont nem migrációval, hanem családpolitikával kell orvosolni.