Vasárnap a Dunántúlon elvétve fordulhat elő zápor, kis eséllyel az ég is megdörrenhet. A déli, délkeleti szelet napközben nagy területen élénk, vasárnap az Észak-Dunántúlon erős lökések kísérik – írja előrejelzésében a Hungaromet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken több fokkal alacsonyabb értéket is mérhetünk.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 29 és 34 fok között alakul.

Kontinensünk keleti, északkeleti felén egy nagy kiterjedésű magasnyomás terül el. Az anticiklon által lefedett területen - a Skandináv-félsziget keleti felétől egészen a Balkán-félsziget déli részéig - döntően nyugodt, eseménytelen és általában derült az idő. Lokálisan azonban - főként a Balkánon - képződnek záporok, zivatarok, de ezekből jelentős mennyiség nem hullik.

Nyugat-Európában ciklonok, valamint frontok alakítják az időjárást. Főként a Pireneusokban, valamint Franciaország középső tájain mérnek jelentős, 50 mm-t meghaladó csapadékot, sőt Aragüés del Puerto településen a 97 mm-t is eléri a 24 órás csapadékösszeg.

A kontinens nyugati partvidékén a legalacsonyabb a hőmérséklet, amely néhol nem éri el a 20 fokot, míg délkelet felé haladva a bőven 30 fok feletti értékek a jellemzőek, Szicília és Görögország egy-egy pontján a 37 fokot is meghaladja a csúcsérték.

A hőmérsékleti-anomália továbbra is Közép-Európában kimagasló, a sokéves átlagnál 8-12 fokkal alakul magasabban a hőmérséklet délután. A Kárpát-medencében egészen vasárnap az éjszakai órákig marad a döntően nyugodt idő, ugyanakkor egy-egy zápor, zivatar kialakulhat, emellett a szél is megélénkül, néhol meg is erősödik.

Forróság: még tartogat rekordokat a szeptemberi nyár

A mellékelt ábra szerint nem ússzuk meg, hogy 2024 az eddigi legmelegebb év legyen.

A részletekről ITT írtunk bővebben.