„Elképesztő mértékben emelkedett” azok száma, akik területileg nem a Szent Imre kórházhoz tartoznak, mégis ott akartak szülni, ezért lényegében megszüntetik a szabad szülésznőválasztást – jelentette be közösségi oldalán az újbudai Szent Imre kórház.

„A vajúdás és a szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük. Feltételezzük, hogy ezzel a területen kívüli szülések száma fokozatosan csökkenni fog” – írja az intézmény.

A kórházban régóta tumultust okoz, hogy túl sokan szeretnének náluk szülni, akik lakóhely vagy védőnői szolgálat szerint területileg nem a kórházhoz tartoznak. Ezért egy időre szüneteltették a betegfelvételt a hétvégékre. Bár büszkék arra, hogy „Magyarország legjobb szülészetét működtetik”, a kórház vezetése szerint egyértelmű, hogy a tömeges jelentkezés veszélyezteti a biztonságos szülészeti ellátást.

A változtatás után a kismamák már csak a szülésük idején épp szolgálatban lévő szülésznők közül választhatnak. Azok azonban, akik jelenleg a kórház gondozásában állnak, pedig területileg nem a kórházhoz tartoznak, még szülhetnek a Szent Imrében.