A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter arról számolt be a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalása előtt, hogy a paksi bővítés állásáról, a következő időszak legfontosabb feladatairól fognak egyeztetni.

A külgazdasági és külügyminiszter szerdán Isztambulban úgy fogalmazott, hogy a paksi beruházás „dübörög": mostanra kilencszáz ember dolgozik a helyszínen, és ez a szám folyamatosan nő. A csúcsidőszakban valahol majd nyolc- és tízezer között lesz a helyszínen dolgozók száma.

Ha valaki megnézi, hogy kik is dolgoznak ott, akkor azt látja, hogy az orosz fővállalkozó mellett nyugat-európai, amerikai és magyar vállalatok kifejezetten harmonikusan dolgoznak együtt a beruházáson

– mondta el Szijjártó Péter.

Hozzátette: gőzerővel zajlanak az építkezés biztonsága szempontjából kulcsfontosságú talajszilárdítási munkálatok, amelynek során összesen 76 ezer cölöpöt terveznek lefúrni, ezekből több mint húszezer már elkészült.

A leendő nukleáris sziget alatt a talajszilárdítás már 82 százalékos készültségi fokot ért el, ami megteremtette a lehetőséget arra, hogy megkezdjék a tesztjeit a 23 méteres mélységig történő teljes talajkiemelésnek. Ezek a folyamatok kulcsfontosságúak az első beton öntése szempontjából, amire néhány hónap múlva kerülhet sor.

Illetve kijelentette, hogy a helyszíni munkák mellett zajlik a hosszú gyártási idejű eszközök előállítása is. Az egyik maga a reaktortartály, amelynek a kovácsolása három évet vesz igénybe, ez már hónapok óta folyik Szentpétervár mellett, a másik pedig a zónaolvadék-csapda, amely nemrég elkészült.

A paksi beruházásra semmilyen szankció nem vonatkozik, így tehát az építkezés, a műszaki, a pénzügyi teljesítés is zavartalanul tud folyni majd az elkövetkezendő időszakban

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Mi lesz az atomenergiával, ha ellenzéki kézbe kerül Paks? Megszólal a polgármester

Paks város frissen megválasztott ellenzéki polgármestere településvezetőként mindent megtesz annak érdekében, hogy minél hamarabb üzembe álljon Paks II., de egyelőre érdekellentét áll fent a város és az építtetők között.

A részletekről ITT írtunk bővebben.