Erőteljes növekedés mutatkozik Magyarországon a szénsavasítók iránt – derül ki az egyik legnagyobb forgalmazó, a SodaStream hazai képviseletének adataiból.

„Egyre többen ismerik fel, hogy sokkal könnyebb otthon csapvízből frissítőket készíteni, mintsem nehéz üdítőitalos csomagokat cipelni, illetve azok visszaváltásával bajlódni” – emelte ki Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

A palackozott- és fémdobozos italok visszaváltásának rendszere (DRS) július elsején startolt el Magyarországon, arról, hogy azért messze nem zökkenőmentes a rendszerm írtunk már bőven. 

A PET-palackok visszaváltása ezen kívül plusz időbe kerül, ráadásul csak a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek esetén kötelező a visszaváltás, az ennél kisebb boltokban nem törvényi előírás ennek biztosítása. 

Bár a szódás cég tapasztalatai szerint évek óta trend, hogy egyre többen vásárolnak szénsavasítókat idehaza, az idei év kiemelkedő eredményt hozhat.

2024 első nyolc hónapjában több mint 50 százalékkal emelkedett a szénsavasító patronok értékesítése a tavalyi év hasonló időszakához képest a SodaStream tapasztalatai szerint.

A készülékek eladásai pedig még ennél is nagyobb mértékben, 70 százalékkal nőttek a
2024-as év első három negyedévében. 

„Az új DRS-rendszer bevezetése jelentős hatást gyakorol a szörpök értékesítésére is. Úgy látjuk,
hogy ezen a téren is komoly bővülés tapasztalható” – hangsúlyozta a cég
termékmenedzsere. Hozzátette: a megnövekedett igények révén az utolsó negyedévben tovább
bővül a hazai kínálat. 

Így kaphatunk a visszaváltott palackokért készpénzt

Nem csupán levásárolható utalványra, bankszámlára vagy jótékonysági célra kérhetjük a visszajáró összeget. >>>

A SodaStream persze messze nem egyeduralkodó a hazai piacon. Hasonló termékeket kínál a Sodaco vagy például az Aldi diszkontlánc Soda Star termékcsoportja. Utóbbinál egyébként már kezd látszani a hiány, a vásárlói visszajelzések alapján sokszor üres a polc az áruházban. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre az Aldi elismerte, hogy az említett termékeknél sajnos szállítási nehézség alakult ki. A termék szállítójával együtt már dolgoznak a probléma megoldásán.

A legnépszerűbb patronok elvileg 80 liter szódát ígérnek, persze ez attól is függ, hogy mekkora szénsavtartalomra van igény

- a tapasztalatok szerint ez inkább jóval kevesebbre jön ki a gyakorlatban. 

A szódagépek megjelenése óta nagy kérdés a különféle eszközök kompatibilitása, hiszen akár ezer forint különbség is lehet a patronok között. Jól felfogott üzleti érdekből a forgalmazók természetesen nem verték nagy dobra, ám a tapasztalatok szerint a különféle becsavarósak általában felcserélhetők voltak egymással és beváltáskor gond nélkül elfogadják a másik cég címkéjével ellátott alupalackokat. A bepattintós patronok megjelenésével némileg változott a felállás, de mondjuk úgy, fű alatt megjelentek már a megfelelő adapterek a variálhatósághoz.