A hat hónapra kinevezett miniszteri biztos, Szőke Pál a korábban sarkalatos törvénybe foglalt Nemzeti Mobil Fizetési Rendszer (amellyel a jogszabály szerint állami, önkormányzati parkolási vagy autópályadíjakat, később egyéb állami szolgáltatásokat lehet majd fizetni), valamint a magyar elektronikus jegy- és bérletplatform létrehozásáért, a kapcsolódó feladatok összehangolásáért lesz felelős. A Napi Gazdaság Online által megkérdezett hírközlési vagy informatikai fejlesztésekkel foglalkozó szakemberek nem sokat tudtak a biztos előéletéről.

"A műszaki-gazdasági végzettségű Szőke Pál számos távközlési projekttársaság alapítója és résztvevője volt, 2002 óta foglalkozik mobilfizetési rendszerek fejlesztésével. Tanácsadóként támogatta több vállalatirányítási, logisztikai és tömegközlekedési rendszer bevezetését. Külföldi mobilfizetési projektekben és a nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló törvény szakmai előkészítésén is dolgozott" - áll a közleményben.

A mostani mobilvásárlási, mobilfizetési rendszerekben érdekelt pályatársak egyelőre nem tudtak sokat hozzátenni. Egyik, neve elhallgatását kérő forrásunk szerint Szőke Pál neve a jelenleg főleg flottakövető rendszereket üzemeltető i-Cell nevű céghez köthető, melynek egyik korábbi technológiája a mai mobilparkolási rendszerek egyik "ősének" tekinthető, és talán hasonlót használna a későbbi nemzeti mobilfizetési rendszer is. Másik forrásunk szerint Szőke Pált Schmidt Pál, a most formálódó magyar állami mobilszolgáltató vezére ismerte közelebbről kormányzati körökben.

Az állami mobilfizetésről törvény eredetileg májustól lépett életbe, a legtöbb, ma már működő szolgáltatás esetében októberi váltással. Mivel eddig nem sokat lehetett hallani az új rendszerről, iparági források szerint nagy a valószínűsége, hogy idén már nem történik meg a váltás, inkább 2013 tavaszától működhetne technikailag az állami rendszer. Ha ragaszkodnak az eredeti ütemtervhez, akkor még kész technológia átvétele esetén is nehezen teljesíthetőnek tűnik az átállás októberig a parkolás, autópálya-matricavásárlás esetében, főleg ha a biztos munkaidejének egy részét a még most formálódó elektronikus jegyrendszer platform kialakítása köti majd le, és novemberben le is jár a hat hónapos megbízatás.

A miniszteri biztos feladatait díjazás nélkül látja el, az elért eredményekről havonta jelentésben számol be a nemzeti fejlesztési miniszternek.

Egy kézben az állami mobilos és kártyás fizetés

"A Nemzeti Mobil Fizetési Rendszer elsősorban a mobiltelefonos fizetési technológiát alkalmazó egységes állami platformként működik majd. A felhasználók az induláskor egyes közlekedési és parkolási közszolgáltatások díját egyenlíthetik ki általa elektronikus úton. A rendszer a későbbiekben más állami és önkormányzati szolgáltatások fizetésére is alkalmassá tehető. Az igénybe vevők számára gyors, kényelmes, költség- és készpénzkímélő megoldás gátat szab a feketegazdaságnak, a visszaéléseknek is. A modern kártyakommunikációs keretrendszeren alapuló Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform teljes körűen átjárható jegy- és bérletvásárlási lehetőséget biztosít majd a közösségi közlekedésben", amely a kormány szerint "a bevételek növekedését és a működési hatékonyság javulását eredményezi a közlekedési szolgáltatóknál."  Bár korlátozottan, de ma is lehet egyes közlekedési szolgáltatásokra interneten, esetleg mobilon jegyet venni, legutóbb épp a MÁV jelentette be, hogy a mobilegyenleg terhére is vásárolhat jegyet az, aki idegenkedik a bankkártyás fizetéstől.

A fejlesztők egy része nem lát egyértelmű szinergiát a mobilos fizetés és a például közlekedési célokra más országokban is használt, kártya alapú, speciális e-pénztárcák közt - a külföldi példák közt a londoni közlekedésben megismert Oyster Card éppúgy szerepel, mint a legújabb érintés nélküli technológiát (NFC) használó megoldások, de itthon is létezik bankkártyás okostelefon-alkalmazás, amely az átlagos netes fizetésnél biztonságosabb tranzakciót kínál. Az állami hivatalok átlagügyfele pedig már attól is boldog, ha van "sima" bankkártyaolvasó a felkeresett okmányirodában, és nem a legközelebbi postán kell befizetnie a díjakat, illetékeket.