Az összforgalom 51,038 milliárd forintról 46 807 milliárd forintra csökkent heti összevetésben, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek.

A BÉT jól kezdte a hetet, a vegyes nemzetközi hangulat ellenére a BUX hétfőn történelmi csúcsot döntött.

Kedden átmenetileg csökkent a tőzsdeindex. Az Equilor Befektetési Zrt. összefoglalója szerint a befektetők csalódottak voltak az éves bázison 1,5 százalékos GDP-növekedés miatt, a pénzügyminiszter pedig a korábbinál visszafogottabb növekedési előrejelzésről számolt be.

Szerdán ennek ellenére újabb rekord jött, a BUX a BÉT történelmében először lépte át a 74 ezer pontos szintet.

Csütörtökön a nyár közepére jellemzően visszafogott volt kereskedés, de nemcsak a BÉT-en, másutt is Európában.

A pénteki kereskedés ennél is gyengébben alakult a romló nemzetközi hangulat miatt. A befektetők világszerte aggódni kezdtek a kedvezőtlen amerikai adatok megjelenését követően, a legtöbb európai tőzsdeindex a BUX-nál jóval nagyobbat esett a hét utolsó kereskedési napján.

A legnagyobb mértékben, 3,12 százalékkal, 580 forinttal az OTP gyengült, árfolyama 18 020 forintra csökkent, összforgalma meghaladta a 26,127 milliárd forintot.

A Mol árfolyama 0,36 százalékkal, 10 forinttal csökkenve 2802 forinton zárta a hetet 5,799 milliárd forintos forgalom mellett.

A Magyar Telekom árfolyama 0,18 százalékkal, 2 forinttal 1094 forintra csökkent 1,177 milliárd forintos forgalomban.

A Richter 0,45 százalékkal, 45 forinttal erősödve 10 ezer forintig emelkedett a pénteki zárásra, összforgalma meghaladta a 12 milliárd forintot.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,91 százalékkal, 61,13 ponttal csökkent, pénteken a kereskedés végén 6689,28 ponton állt meg.

Megszólalt Nagy Márton: így reagált a kormány a friss GDP-adatokra

A nemzetgazdasági miniszter szerint az előzetes várakozásoknál alacsonyabb gazdasági növekedés mögött az ukrajnai háború és az EU versenyképességi problémái állnak. A kormány jelenleg úgy számol, hogy idén ősszel már egy békeköltségvetést tud majd az Országgyűlés elé terjeszteni.

A részletekről ITT írtunk bővebben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!