Minden populációban drámaian nő az elhízottak aránya, a magyar adatok különösen aggasztóak. Egészségügyi szakemberek prognózisa szerint 2035-re a magyarok 36 százaléka lesz túlsúlyos, a gyerekek között évente 4,5 százalékkal emelkedik a túlsúlyosok száma, mondta Cseh Borbála, a Med-Econ Humán Szolgáltató Kft. ügyvezetője a Magyar Egészség-gazdasági Társaság (META) konferenciáján.

Annak ellenére, - hangzott el több előadás során is a konferencián - hogy a 2-es típusú  cukorbetegségben szenvedő elhízott betegek kezelése népegészségügyi prioritás, a bariátriai műtéteket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem finanszírozza, csak a magánellátásban érhetők el. Ezek azok a testsúlycsökkentő beavatkozások, melyeket a kórosan elhízott embereknél alkalmaznak.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerinti testtömegindex alapján 2019-ben a 15 éves és annál idősebb magyar lakosság 39 százaléka számított normál testsúlyúnak, 2009-ben még a magyarok 42 százaléka tartozott ebbe a kategóriába. A soványnak tekinthetők aránya csökkent, 4 százalékról 2,7 százalékra. Ezzel szemben a népesség 58 százalékának súlytöbblete volt, ami 4,5 százalékponttal magasabb a 2009 évinél. 

Túlsúlyban is jól állunk

A súlyfelesleggel rendelkezők több mint fele, a 14 év felettiek 34 százaléka volt túlsúlyos, de nem elhízott. Enyhe és középsúlyos elhízással a lakosság 22 százaléka, súlyos elhízással 1,6 százalék küzdött.

Magyarországon a túlsúlyosak és az elhízottak aránya Horvátországot, Máltát és Csehországot követve az EU-ban a negyedik legmagasabb, az EU27 átlagát pedig 14 százalékkal haladja meg, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Még kedvezőtlenebb a helyzet, a jelentősebb súlyfelesleggel küzdő elhízottak tekintetében. Csak Máltán magasabb az elhízottak aránya, mint Magyarországon, és a magyarországi érték az uniós átlagnál 48 százalékkal magasabb.

Nem véletlen, hogy a szakemberek a META konferencián több előadásban is felhívták a döntéshozók figyelmét az államilag finanszírozott bariátriai műtétek fontosságára.

Globálisan is jelentősen nőtt a bariátriai sebészi beavatkozások iránt a kereslet, mondta Cseh Borbála. Előadásában kitért arra, hogy Európa 45 országában a bariátriai műtétek költségei jelentős eltéréseket mutatnak a közfinanszírozott és a magánegészségügyi ellátásban. Az országok 24 százalékában teljes költségtérítést kaptak a betegek, 27 százalékuknál részleges hozzájárulást fizettek csupán, jellemzően a műtét költségének 10-30 százalékát állták saját zsebből.

Napjainkban 14 ország rendelkezik bariátriai regiszterrel. A műtét költséghatékonyságát jelzi az is, hogy a 2-es típusú cukorbetegség leküzdésében is komoly szerepet játszik.

Cseh Borbála felhívta a figyelmet arra is, hogy a bariátriai műtéti technológiák és megoldások rohamos fejlődnek, így folyamatosan csökken a műtéti szövődmények aránya is. Magyarországon minden adott, hogy a sebészek ilyen műtéteket el tudjanak végezni.

A műtét hamar behozza az árát

Egészséggazdasági elemzések szerint 18-21 millió forint veszteséget jelent a társadalomnak, minden egyes el nem végzett bariátriai műtét elhalasztása

– mondta Szijjártó Attila, a Semmelweis Egyetem (SE) Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájáénak igazgatója.

Egészséggazdasági elemzések szerint Magyarországon a megfelelő betegpopulációban a bariátriai műtét jobb egészségügyi eredményt és alacsonyabb költségeket eredményez, mint a konzervatív kezelés. 

Magyarországon egyelőre ezek az eljárások még nem közfinanszírozottak, míg Lengyelországban például már igen. A műtétek jelentősége több mint egy esztétikai beavatkozás, mondta Szijjártó Attila. Hozzátette: egyelőre arra nincs adat, hogy hazánkban már hány beteget esett túl bariátriai műtéten a magánellátásban. 

Szijjártó Attila szerint fontos lenne nemzeti bariátriai centrumokat létrehozni, éppen ezért a Semmelweis Egyetem a napokban nyújtott be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK) egy beadvány azért, hogy teremtsék meg a lehetőségét az állami ellátás keretében is a bariátriai műtéteknek.

Pilot jelleggel évente 100 műtétre tettek javaslatot az egészségbiztosítónak, ezeket a beavatkozásokat a Semmelweis Egyetemen végeznék.

A felnőttkori elhízás az energiaháztartás zavaráról szól, és ehhez mindenféle más betegségek is társulnak. Például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, esetleg mozgásszervi problémák. A bariátria kezelés célja, hogy az egészségügyi kockázatokat csökkentse. A SE igazgatója hozzátette: 35-ös testtömegindex felett már javasolják a bariátria műtétet.