A szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos ösztöndíja és a szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ösztöndíja mellett idén a tárca meghirdeti a csecsemő és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek megemelt összegű Méhes Károly ösztöndíját is. A Markusovszky Lajos és a Than Károly programban részt vevők a bérükön felül havi nettó 100 ezer, a Méhes Károly ösztöndíjasok  havi 200 ezer forintos támogatásban részesülnek a szakképzés teljes idejére.

Ehhez  vállalniuk kell, hogy a szakképzés befejezését követően legalább annyi ideig dolgoznak Magyarországon, ameddig a programban támogatásban részesültek. A támogatottak a betegellátással összefüggésben hálapénzt nem fogadhatnak el.

A Méhes Károly programot annak ösztönzésére hirdette meg a tárca, hogy a gyermekeket szakorvosok láthassák el az alapellátásban is. A házi gyermekorvosok utánpótlása és a jellemzően hátrányos helyzetű településeken a tartósan betöltetlen  álláshelyek betöltése, a házi gyermekorvosi ellátás megszervezése évek óta problémás.

A tartósan betöltetlen házi gyermekorvosi körzetek mintegy harmada ilyen térségekben található. A dupla ösztöndíjjal az Emmi arra ösztönözné a csecsemő és gyermekgyógyász szakorvosjelölteket, hogy vállaják, a szakképzést követően a tartósan betöltetlen körzetekben házi gyermekorvosként dolgoznak majd.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint az orvosjelölteknek szóló ösztöndíjprogram mint áthidaló megoldás "mindenképpen motiváló" tényező a kezdő orvosok itthon tartásában. Ha pedig a bérek és a háziorvosi praxisok finanszírozásának emelése is folytatódik, annak már komoly hatása lehet az orvos migráció visszaszorításában - mondta Papp Magor szombaton az MTI-nek, reagálva a nap folyamán tett kormányzati bejelentésekre.