Nagyon nehezen találnak a betöltetlen háziorvosi praxisokba alapellátó orvost. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) honlapján elérhető adatok szerint a tartósan betöltetlen alapellátó háziorvosi körzetek száma augusztusban 820, a tartósan betöltetlen fogorvosi körzeteké pedig 249. A nyár utolsó hónapjában, augusztusban újabb 21 háziorvosi és öt fogorvosi körzet üresedett meg.

Vagyis a legfrissebb, nyilvánosan is elérhető adatok szerint Magyarországon 2024 augusztusában összesen 1068 alapellátó körzet betöltetlen, így több mint másfél millió magyar ember nem jut alapszintű, napi orvosi ellátáshoz, csak ha van helyettesítő orvos a környékén, akkor kaphatja meg a számára szükséges gondozást.

Egy évvel korábban, 2023-ban augusztusában 659 tartósan, vagyis hat hónapnál hosszabb ideje üresen álló betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, szemben a mostani 820 tartósan betöltetlen körzettel.

Sok millióért sem kell

Hirdetés hirdetés hátán az  OKFŐ honlapján.

A weboldalon rögtön szembe jön egy hirdetés, amiben 15 millió forint azonnali, egyszeri vissza nem térítendő juttatást biztosít a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Cibakháza Nagyközség Önkormányzata annak az alapellátó orvosnak, aki elvállalja egy vegyes körzetben a betegek ellátását.

Cibakháza pályázati felhívásában az egyéb többletjuttatások között jelölik meg, hogy egy esetleges lakás vásárlás esetén a Magyar Falu Program keretében meghirdetett önkormányzati tulajdonban lévő épület fejlesztésére 50 millió forint keretösszegig támogatás is igényelhető.


Az OKFŐ honlapján jelenleg 199 praxishirdetés van. Bicskétől Siófokig, Budapesttől Nagykanizsáig rengeteg településre keresnek háziorvosokat. 

Például Győrben már ingyen sem kell senkinek Szabó Ágnes háziorvos praxisa, erről a Válaszonline-nak beszélt. Egyetlen érdeklődő volt Erdélyből, de egy telefonhívásnál tovább nem jutottak.Már a nyugati iparvárost is elérte az a jelenség, ami hosszabb ideig leginkább Magyarország északkeleti válságövezeteire volt jellemző: eladhatatlanná váltak a háziorvosi praxisok.

Magyar Orvosi Kamara februárban posztolt arról a Facebook oldalán, hogy összesen öt harminc év alatti háziorvos van Magyarországon. A kamara szerint nagyon kevesen akarnak háziorvosnak tanulni.



Központi Statisztikai Hivatal 2023-as adatai szerint 4305 háziorvos rendelt Magyarországon egy évvel korábban 4427. A házi gyermekorvosok száma tavaly 1299 volt, egy évvel korábban pedig 1321-en gyógyították a gyermekeket. 

Körülbelül 150 házi gyermekorvosi praxis áll üresen erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének  (HGYE) elnöke beszélt korábban.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az alapellátásban senkit nem érhet hátrány amiatt, hogy épp ki hol él, kistelepülésen vagy Budapesten lakik – mondta korábban Álmos Péter a MOK-elnöke. A kamara éppen ezért nem támogatja a magán háziorvosi praxisok nyitását. Azt ugyanakkor elismerte: az állami alapellátásban nemcsak a háziorvoshiány jelent problémát, a visszajelzések szerint a rendelők 30 százaléka nincs megfelelően felszerelve. Svéd Tamás, a kamara főtitkára pedig arról is beszélt, hogy a gyermekellátás kritikus pont, a korfa ezen a területen az egyik legrosszabb, miközben az utánpótlás nem megoldott, az ügyeletet eközben biztosítani kell.

Az orvosok korfája sem áll jól. Az orvosok fele ötven év feletti.

A valamivel több mint 42 ezer orvosból:

  • 50-és 70 év feletti: 20 800 orvos;
  • 40 és 49 év közötti 6 800 orvos;
  • 29 és 39 éves orvosok száma pedig 14 400-ra tehető. 

Egy korábbi GKI elemzés is arra hívta fel a figyelmet, hogy a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. 2023. februárjában az alapellátó orvosok 56 százaléka volt 60 éves vagy idősebb volt, míg mindössze 1,4 százalékuk volt 35 éves vagy fiatalabb. Ez pedig jelentős ellátási problémákat vetít előre. Az írták 5-6 éven belül várhatóan a megmaradt háziorvosok elsöprő többsége lesz már a nyugdíjkorhatár felett.