A tárcavezető hivatalában fogadta Tan Csiungot, a China Development Bank (CDB) elnökét. A minisztérium közlése szerint Varga Mihály elmondta, hogy a CDB a világ legnagyobb fejlesztési pénzügyi intézménye, Kína legnagyobb közép- és hosszú távú hitelezésre és kötvénykibocsátásra szakosodott bankja, amely 2022-ben nyitotta meg budapesti regionális telephelyét és  ezen keresztül finanszíroz fejlesztési projekteket a közép-kelet-európai régióban.

Kiemelte, hogy Magyarország a befektetők első számú célpontja Kelet-Közép-Európában, tavaly pedig Kínából érkezett a legtöbb külföldi befektetés, a kínai vállalatok több mint 7,6 milliárd euró befektetésére vállaltak kötelezettséget, köztük a CATL, a Huayou Cobalt, az EVE Power és a BYD.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy Kína Magyarország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere, részaránya a teljes magyar külkereskedelemben eléri a 4 százalékot, ezzel a legfontosabb Európán kívüli partnere hazánknak. A két ország stabil kereskedelmi és gazdasági kapcsolata kiemelten fontos, hiszen mára Kína a világ második legnagyobb gazdasága - tette hozzá.

Leszögezte, idén a China Development Bank, az Export-Import Bank of China és a Bank of China pénzintézetekkel kötött 1 milliárd euró összegű hitelmegállapodással hazánk egyebek mellett infrastrukturális és energetikai fejlesztéseket finanszírozhat, kedvező feltételekkel.

Varga Mihály szerint hagyjuk a megát és gigát, az egymilliárd eurós kína hitel apró

A pénzügyminiszter kezdeményezte a kínai félnél, hogy oldják fel a hitelszerződés titkosított elemeit is.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.