A magyar lakosság kétharmada szerint a zöldség- és gyümölcs fogyasztástól lesz a táplálkozásuk egészséges, a legtöbben pedig a cukros ételekről mondanának le a legkönnyebben – derült ki a Nestlé Hungária kutatásából.
A friss, reprezentatív felmérés szerint a húsételeket és az állati eredetű élelmiszereket a többség ugyan nem tudná teljesen mellőzni, 52 százalék mégis nyitott lenne arra, hogy legalább részlegesen csökkentse a fogyasztásukat.
Nehezen váltunk
A megkérdezettek 41 százaléka semmilyen áldozatot nem hozna az étkezésével kapcsolatban. Ha mégis le kellene mondaniuk valamiről, a legtöbben a cukros ételeknek, a csokoládénak intenének búcsút, ezt követik felvágottak, valamint a vörös húsból készült ételek. Érdekesség ugyanakkor, hogy utóbbi kettőhöz a férfiak átlagon felül ragaszkodnak, míg a nők könnyebben kiiktatják az étrendjükből.
A megkérdezettek többsége rendszeres húsfogyasztó, de a gyakoriság tekintetében megoszlik a minta: a kitöltők valamivel több mint harmada napi szinten, 57 százaléka pedig heti szinten eszik húsételeket, ennél ritkábban pedig 5 százalék iktatja be az étkezésébe.
A válaszadók 81 százaléka nem tud elképzelni olyan szcenáriót, hogy az összes állati eredetű élelmiszerről lemondjon, ugyanakkor több mint felük hajlandó lenne legalább egyet mellőzni közülük.
A magyar fogyasztók az egészséges táplálkozás fontos részeként tekintenek a zöldségekre és gyümölcsökre, ami rendkívül biztató – mondta Szűcs Zsuzsanna, az Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Akár már egy-egy húsmentes nap beiktatásával, a cukor, a só és a telített zsírsavak fogyasztásának csökkentésével, valamint a zöldségfélék, a gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljes értékű gabonafélék rendszeres fogyasztásával is sokat tehetünk a betegségek kialakulása ellen.
Itt a vegán január
A vegán január (Veganuary) elnevezésű program arra buzdít, hogy januárban helyezzünk nagyobb hangsúlyt a növényi alapú élelmiszerek fogyasztására, amivel nemcsak a szervezetünknek, hanem a bolygónknak is jót teszünk.
A legfrissebb tanulmányok szerint az élelmiszer-termeléshez globálisan köthető összes üvegházhatású gázkibocsátást tekintve az állati eredetű termékekhez köthető kibocsátás (ideértve a takarmánynövények termesztését is) kétszerese lehet a növényi alapú termékekének. A kezdeményezés 2014 óta létezik, Magyarországon a lakosság csupán 13 százaléka hallott róla, akik többsége egyébként is érdekelt valamilyen speciális étrendben – derült ki a kutatásból.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Gazdasági hírek azonnal,
egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!
Legolvasottabb

Nem tudta tovább titkolni a kormány: kiderült volna az igazság Nagy Mártonékról

Óriási a baj: Nagy Márton 2,5 százalékra rontotta a GDP-növekedést

Nem áprilisi tréfa, amit holnaptól látni fog a kutaknál

Sorra kapnak észbe a légitársaságok, újabb fapados tuningolná a hűségprogramját

Újabb háború a küszöbön? Tajvan már aktiválta rakétarendszereit

Drasztikus átalakulás előtt a Gazprom: történelmi a bukás

Helyzet van Szlovákiában: Robert Fico bárkit megkínál fertőzött tejjel, a katonák már a határokon

Annál is alacsonyabb kamattal vehetünk fel hitelt, de van egy feltétel

Váratlanul távozik pozíciójából Magyar Péter utódja
