A legkeményebb kényszerű korlátozások az elmúlt két esztendőben a vendéglátóhelyeket sújtották. A bezárások idején az elviteles kiszolgálással és a házhoz szállítással tudták menteni a menthetőt, olyannyira, hogy ma is szembetűnő a házhoz szállító biciklis, robogós futárok száma.
A vendéglő azonban attól vendéglő, hogy egy hangulatos helyen felszolgálják az ételeket, amiket helyben el is lehet fogyasztani.
Nos, úgy tűnik, hogy a sok veszteség ellenére a vendéglátók többsége talpon maradt, de nyilván ez nehéz feladvány volt. A veszteségek pedig, amiket el kellett szenvedni a korlátozások idején, nem tűnnek el egyik pillanatról a másikra azzal, hogy a piacuk kezdi visszanyerni régi formáját, ahhoz még sok idő kell – írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Így nem csoda, hogy árakat kell emelniük nekik is, hiszen az alapanyagok ára és a működés költségei nagyot ugrottak, pincér, szakács viszont sokkal kevesebb van a kelleténél.
A vendéglős piac derékhadát alkotó éttermek, büfék száma 6 százalékkal csökkent. A cukrászdák száma ugyanakkor lényegében nem változott.
Az arányokat tekintve a legnagyobb vesztesei az elmúlt két esztendőnek a vendéglátásban a szórakozóhelyek és az úgynevezett italboltok. Számukra az újrainduló fesztiválszezon jelenthet kiutat.
2019 | 2020 | 2021 | 2021/2019 | |
étterem, büfé | 25 325 | 25 065 | 23 792 | -1533 |
cukrászda | 4013 | 4037 | 4016 | 3 |
italbolt | 15 093 | 14 089 | 12 899 | -2194 |
szórakozóhely | 595 | 570 | 486 | -109 |
vendéglátók összesen | 45 026 | 43 761 | 41 193 | -3833 |
*munkahelyi vendéglátás nélkül | ||||
Forrás: KSH |
A városokban 946 egységgel, a falvakban 1203-mal, Budapesten 1247 hellyel csökkent a vendéglátók száma, a fővárosban így 2021 végére 8843 maradt meg.
Kevesebbet veszítettek az üdülőhelyek vendéglői, hiszen ezek egy része a legnagyobb korlátozások idején egyébként is zárva voltak, viszont a nyári hónapok erősebbek voltak a mért időszakokban is.