A kánikulában sokak nagy csábítást érezhetnek, különösen a lelazult strandolós, nyaralós állapotban, hogy ne zárt cipőben, hanem papucsban vagy egyenesen mezítláb üljenek a volán mögé.

Ugyanakkor a strandviselet azon túl, hogy vezetés közben egyáltalán nem biztonságos, komoly büntetést is vonhat maga utánírja az Autószektor.hu.

Papucsban való vezetéskor ugyanis előfordulhat, hogy lecsúszik a sofőr lábáról a papucs és beszorul a pedálok alá/közé, ami erősen balesetveszélyes. Arról nem is beszélve, hogy mezítláb történő vezetésnél a padlófékezés igencsak fájdalmas lehet. Miközben a vezető ilyenkor jellemzően kisebb erővel nyomja a pedált, ami megnövelheti a féktávolságot, megint csak veszélyes közlekedési helyzeteket előidézve.

  • Spanyolországban például törvény írja elő, hogy tilos papucsban vezeti, aminek büntető tétele 200 euró is lehet.
  • Franciaországban a rendőrnek jogában áll bírságot kiszabni, ha felmerül a gyanú, hogy a nem megfelelő cipőválasztás befolyásolta a vezetés biztonságát.
  • Ugyanezért akár 5800 euróig terjedő pénzbüntetésre is számíthatnak a renitens sofőrök az Egyesült Királyságban is.
  • Németországban és Olaszországban sem tér ki a törvény a cipőviselésre vezetés közben, viszont, baleset esetén a biztosító csökkentheti vagy teljesen megvonhatja a kártérítést.

Aggódnak a németek a beállt sofőrök miatt

A kannabisz részleges legalizációjáról szóló törvény április 1-je óta hatályos Németországban.

A részletekről ITT írtunk bővebben.