Az európai háztartások egyre nehezebben viselik az emelkedő árakat, emiatt több ország is stagflációval (infláció plusz nulla növekedés) nézhet szembe, de Magyarországon ez egyáltalán nem valószínű – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. Ezzel arra reagált, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak a növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek, sőt van, aki már a recessziót sem zárja ki.

Mindenesetre Suppan Gergely szerint „sok országban csikorgó fékezés lesz”. Bár a világgazdaság nem, de egy-egy ország technikai recesszióba csúszhat, azaz gazdaságának teljesítménye két egymást követő negyedévben is eshet, Magyarország ebből kimaradhat, az év elején ugyanis valóságos bérrobbanás zajlott, miközben a munkaerő-kereslet továbbra is erős és jelentős külföldi működőtőke érkezik.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki az elemzők közül a legalacsonyabb idei GDP-növekedést várja – 2,5 százalékost –, úgy látja, hogy az elmúlt időszakban nem oldódott Magyarország függése a külső környezettől, sőt azáltal, hogy a monetáris és a fiskális politika szigorításba kezdett, elveszett az a koronavírus-válság előtti lehetősége is, hogy élénküljön, ha Európában vagy a világban lassulás kezdődne.

Márpedig a lassulásnak szerinte nagyon nagy a valószínűsége, már az idén összejöhet a technikai recesszió. A várható energiakrízis miatt főként a téli hónapok lehetnek kritikusak, de akár már a harmadik negyedévben is mínuszba kerülhet a növekedés.