A PICK megbízásából készült friss kutatásból kiderül, a virsli vásárlásnál milyen szerepet játszik az ár és a minőség, és az is, mennyire vagyunk tisztában vele, hogy mit teszünk az asztalra.
Népszerűségének köszönhetően a boltok polcain hatalmas kínálat található a virslikből – vagy a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott virsli kategória feltételeinek nem megfelelő, de virslinek látszó termékekből.
Eddig sem volt olcsó, de az árstop kivezetésével meredeken drágulhat a sertéshús
Húsfogyasztó nemzet a magyar, így komolyan megviselheti a háztartásokat, hogy a harmadával drágulhat a sertéshús az árstop kivezetése után. Ez egy három fős család havi büdzséjének akár 6 ezer forinttal nagyobb terhet is jelenthet. Bővebben >>>Nem minden az, aminek látszik
Nem minden virsli jellegű húskészítmény felel meg az Élelmiszerkönyvi minőségi előírásoknak, így nem is minden számít virslinek, ami elsőre annak látszik.
A Magyar Élelmiszerkönyv pontos meghatározással szolgál arra vonatkozóan, milyen terméket tekinthetünk virslinek:
- legalább 51 százalékos hústartalommal készül,
- a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül legfeljebb 10 százalék lehet,
- a készítmény átmérője pedig nem haladhatja meg a 26 millimétert.
Az előírás még számos minőségi és érzékszervi – például alakra, burkolatra, ízre és illatra – vonatkozó követelményt határoz meg feltüntetésre a termék címkéjén.
Azokat a termékeket, melyek nem felelnek meg az Élelmiszerkönyv virslire vonatkozó előírásainak, fantázianévvel illetik – például rudacska, pálcika, vürstli.
Ezek többnyire baromfi és ízesített baromfi termékek, de sertés alapanyagból készült termékeknél is előfordul. Utóbbinál általában a zsír- vagy a víztartalom határérték feletti, és ezért nem felel meg a virsli kategória előírásainak.
A csontokról mechanikusan lefejtett hús (msm) nem számítható bele a hústartalomba, ezért ezt külön jelölni kell a címkén.
A többség ellenőrzés nélkül megveszi és megeszi
Nem meglepő, hogy a különböző márkák és árkategóriájú termékek láttán a vásárlók elbizonytalanodnak, melyiket és mi alapján válasszák.
- A megkérdezettek 77 százaléka nem nézi meg a termékösszetevőket.
- Egyfajta tudatosság is látszik a virsli vásárlás során, a kutatásban résztvevők 49 százaléka ugyanis megbízható márkát választ, 39 százalék pedig kifejezetten a magas minőségű alapanyagból készült virsliket keresi.
- A 60 év felettiek a leginkább tudatosak, ha virslivásárlásról van szó – több mint 40 százalékuk olyan megbízható, megszokott márkát vesz le a polcokról, melynek ismeri az összetevőit.
- A hirtelen megkívánt, megtetsző (10 százalék) és minél olcsóbb (7 százalék) termékeket a 18-39 év közöttiek választják a legnagyobb számban. Utóbbiakat az összetevők kevésbé érdeklik.
- A vásárlók fele (51 százalék) tisztában van azzal, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint a virsli hústartalmának minimum 51 százaléknak kell lennie,
- a minimum határérték felett is széles spektrumon mozgó hústartalom miatt a megkérdezettek 29 százaléka nem tudja, hogy emiatt melyik termékben bízzon.
A magyar lakosság 60 százaléka átlagosan havonta, 35 százalék pedig hetente-kéthetente fogyaszt virslit.
- A válaszadók 8 százaléka kinézet alapján választ,
- 14 százalék pedig arra törekszik, hogy minél pénztárcabarátabb legyen a vásárlás, így nem érdeklik az összetevők.
Bár az utóbbi szempont egyre többek számára válik fontossá a gazdasági kihívásoknak köszönhetően, a termékek magasabb ára valószínűsítheti a magasabb minőséget.
Hasznos tippek virslivásárláshoz
A virslik és hasonló húskészítmények kínálata szinte végtelen, ezért érdemes néhány kritériumot figyelembe vennünk, ha ízletes, minőségi és az Élelmiszerkönyvnek megfelelő virslit szeretnénk vásárolni:
- Nem minden virsli, ami annak látszik! Ne feledjük, virsli esetén a hústartalom eléri a minimum 51 százalékot, de törekedjünk lehetőleg az ennél magasabb hústartalmú virsli vásárlására! A magasabb ár általában magasabb minőséget takar.
- Keressük a megbízható, ismert gyártók termékeit, melyek garanciát jelentenek a minőségre!
- Olvassuk el a csomagoláson levő információkat a termék hátoldalán is és tájékozódjunk róla, hogy pontosan mit veszünk!
- Válasszuk a nagyobb, gazdaságosabb kiszerelést és keressük a termékekre vonatkozó kedvezményes ajánlatokat!