Veszélyben az európai zöldség- és gyümölcstermelés versenyképessége, a növekvő költségek, a munkaerőhiány, az éghajlatváltozás és az egyre szigorodó növényvédelmi előírások miatt hamarosan nagy bajba kerülhet az ágazat – idézi a Magyar Nemzet az uniós zöldség- és gyümölcságazat szereplőit tömörítő szervezet, a Freshfel Europe legutóbbi tanácsülésén elhangzottakat.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb honlapján is olvasható összefoglaló szerint sürgős feladat az ágazat hírnevének, a gyümölcsök és zöldségek imázsának javítása. Az infláció miatt tovább csökkenthet a zöldség- és gyümölcsfogyasztást Európában.

A jelenlegi fogyasztás egyelőre a WHO napi 400 grammos minimum ajánlása alatt van. Arra számítunk, hogy az infláció és az egekbe szökő energiaárak miatt további nyomás nehezedik majd az ágazatra - mondta Salvo Laudani, a Freshfel elnöke. A fogyasztás várható további csökkenése annak ellenére következik be, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök – ahogy azt már az óvodában megtanultuk – egészségesek.

Jó a klímának

A szakember szerint a zöldség- és gyümölcstermelés számos, az Európai Unió által kitűzött klímavédelmi cél megvalósításában is jelentős szerepet játszhat. Egle Baecke, a Freshfel Europe élelmiszer-minőségi igazgatója hangsúlyozta, hogy a gyümölcsöknek és zöldségeknek alapvető fontosságú termékekként különös szerepet kell kapnia az európai szabályozásban és az élelmiszer-kínálatban is.