Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint legkésőbb 2027-ig gondoskodni kell egy olyan technológia bevezetéséről Magyarországon, amely biztonságos és környezettudatos megoldást biztosít

  • nagy mennyiségű használt akkumulátorok újrahasznosítására,
  • valamint a feldolgozott akkumulátorokból kinyerhető hasznos nyersanyagok újrafelhasználásra. 

A szaktárca szerdai közleménye szerint az idő sürget, még idén dönteni kell, hogy mely vállalatokat vonják be a fenti célok eléréséhez.   

Jelentkező már van, az akkumulátorok újrahasznosítása kapcsán a Mol is aktívan érdeklődik az üzleti lehetőségek iránt. Ismert, hogy a hulladékgazdálkodási koncesszió jogosultja a Mol, tehát ez természetes kapcsolódási pontot jelentene a társaságnak. 

A miniszter fontosnak tartja az olyan cégekkel való kapcsolatfelvételt, mint a koreai SungEel Hitech, mert az akkumulátor-feldolgozás és az értékes nyersanyagok újrahasznosítása jelenleg hiányzó iparág Magyarországon és egész Európában.

Ezért szerdán fogadta a SungEel vezetőjét, akivel az akkumulátoripar nemzetközi helyzetéről egyeztettek. A koreai cégcsoportnak sikerült először nagy mennyiségben visszanyerni a
használt lítium-ion akkumulátorokból származó nyersanyagokat.  

Magyarország élen jár a high-tech akkumulátorgyártásban, hazánk GDP arányos exportja már ma is meghaladja az 5 százalékot, amellyel listavezető az uniós országok között.