A belvárosi bevásárlóközpontban működő távol-keleti étteremben számos élelmiszer-biztonsági szabálytalanságot találtak a Nébih ellenőrei. A konyha teljes területén vastagon lerakódott szennyeződés, kosz, és rendetlenség uralkodott.
A Napi.hu információi szerint a most bezárt éttermet a C.Y. Shun Fa Kereskedelmi Kft. működtette a budapesti WestEnd City Centerben. Az egymillió forint jegyzett tőkéjű, 2009-ben alapított cég három tulajdonosa Yin Xue Qin, Chen Xiao Qing és Chen Xiao Dong. A kft. 2015-ben 23 millió forint árbevétel mellett 688 ezer forintos nyereséget ért el - derül ki a Céginfo.hu adataiból.
A hivatal bejelentése szerint személyzet saját holmiját együtt tárolta a szárazáruval. A vendéglátó termék forgalmazásához szükséges külön engedélyt nem tudták bemutatni, a HACCP kézikönyv pedig nem a létesítményre volt adaptálva és a benne szereplő dokumentumokat sem vezették.
A konyhában piszkos zacskóban szárított pirospaprikát, az egyik hűtőszekrény zöldséges dobozában csomagolatlanul káposztasalátát tároltak. A kézmosók mocskosak voltak és hiányoztak a higiénikus kézmosáshoz szükséges eszközök. Az egész konyhára egyetlen felmosó jutott csak, az is erősen szennyezett volt már.
A rendezetlenség - az amúgy koszos és jeges - hűtőszekrényekben és fagyasztókban is szembetűnő volt: a zöldséges fagyasztóban jelöletlen csirkemellet tároltak együtt tengeri halakkal és rákokkal, míg egy másikban a nyers, pácolt csirkemellet a már félkész termékekkel és párolt zöldségekkel. Bár volt zöldség-előkészítő hely, azt nem használták: a mosogatóban piszkos nejlonokat, annak tetején ládákat, műanyag tálakat halmoztak fel. Utóbbiban bontott zacskókban gombát raktároztak.
A feltárt hibák miatt az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek azok felszámolásáig azonnali hatállyal felfüggesztették a gyorsétkezde működését.
Az ellenőrzés másnapján az üzemeltető bejelentette ugyan a hivatalnak, hogy a hibákat felszámolta, a megismételt szemle azonban felületes takarítást állapított meg, a jelen lévő személyzet munkaruhája erősen szennyezett volt. Emellett a hús és zöldség-előkészítő, az üzemi mosogató és az alapanyag raktározó területen meghibásodott a megvilágítás. A takarítás nem megfelelősége, a kifogásolt személyi higiénia és a rossz látási viszonyok miatt továbbra sem üzemeltethető a gyorsétterem.
Az eljárás folyamatban van, a vállalkozás több százezer forintos bírságra számíthat, a tevékenységet pedig csak a megismételt hatósági szemlét követően folytathatják majd.