A projekt célja az, hogy a vádművek elérjék a 2013-as rekord árhullám nagysága alapján meghatározott szintet. Hogy milyen ütemben fejlesztheti tovább az árvíz védelmét a főváros, az az uniós források elnyerésétől függ.

A hirdetmény szerint, melyet az uniós közbeszerzési értesítőben határoztak meg, Budapest Főváros Önkormányzata a mérnöki és építési feladatok megvalósítására írt ki feltételes közbeszerzési eljárást a Pest-Észak árvízvédelmi szakasz 37-38., és a 101. számú védvonal vonatkozásában – írja a Magyar Építők.

A hirdetmény alapján a közbeszerzésben kiválasztott cég feladata lesz, hogy az árvízvédelmi szakaszon, a 101. számú, mintegy 1630 méter hosszú védvonalszakaszhoz tervezési és kivitelezési munkálatokat végezzen el.

Ezen belül is a kivitelező feladatai között van a mintegy 840 méteres szakaszon az árvízvédelmi töltés és kb. 790 méteren vízzáró vasbeton támfal megépítése, valamint a töltésmagasítással és a vízzáró alépítménnyel mintegy 1630 méter karbantartó út kialakítása is.

A kivitelő cégek november közepéig pályázhatnak a 37. és 38. számú védvonalszakasz tervezési és kivitelezési munkáinak elvégzésére is.

A fejlesztés első szakaszában, uniós forrásokból eddig még csak a 35. szakasz megerősítése készült el, ami 1.680 méter hosszan halad a Megyeri Csárdától dél felé, a Fővárosi Vízművek telephelye mögött az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep töltéséig – írja a lap.

Habár felül a politikusok mantrája, azért a pénz az úr

A magyar politikai elit mintha egyfajta megnemtámadási egyezményt hirdetett volna az árvíz miatt. Ugyanis számos olyan kijelentés hangzott el vezető politikusoktól Budapest védelmével kapcsolatban, ami miatt békeidőben egymás torkának ugranak. De milyen valóságra mutatnak rá a számok? Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.