Budapest új, 102 szobás luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki. A társaság tulajdonosait - a magyar szállodafejlesztés érdekében végzett elévülhetetlen érdemeik elismeréseként - a napokban Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

A megnyitó ünnepségen Orbán Viktor arról beszélt, kormánya nagyon fontosnak tartja, hogy nyisson az arab világ felé. A Jordániához fűződő kapcsolatokra kitérve a kiemelt partneri státusz mellett hangsúlyozta azt is, hogy a királyság stratégiai szerepet játszik a közel-keleti biztonsági folyamatokban.

Örömtelinek nevezte továbbá, hogy a jordán szállodaipari befektetők a magyar hagyományokat, a helyieket tisztelő emberek, akik hangsúlyt helyeznek arra, hogy magyaroknak adjanak munkalehetőséget. Ebből jól látszik - és az arabok ezt értik, ezért is működhet az együttműködés köztük és a magyarok között -, hogy "még a profit sem esik jól igazából, ha nincs benne valami barátság, valami lélek" - tette hozzá a kormányfő. Megjegyezte, mindig örül annak, ha azt látja, hogy Magyarországon a gazdaság nemcsak a magyaroknak, hanem a külföldieknek is kínál lehetőséget.

A miniszterelnök szerint a Klotild Palota újjáépítése visszahozhatja a kommunizmus előtti, nagyvonalú Budapest hangulatát. "Ez a beruházás Budapest számára talán a régi nagy fényt és időszakot idéző, sikereket jelentő új korszak megnyitása" is - mondta.

Jordánia tiszteletbeli konzulja, Zaid Naffa köszöntőjében - emlékeztetve, hogy a Jordán Hásimita Királyság éppen ezen a napon ünnepli függetlenségének 66. évfordulóját, és tolmácsolva a jordán király üdvözletét - arról beszélt, hogy Jordánia is komoly stratégiai partnerként tekint Magyarországra, ahová egyre több befektető és turista érkezik az arab világból. Szerinte ez annak köszönhető, hogy a magyar kormány nyitott az arab világ felé. Megjegyezte, az idén Budapesten öt szállodanyitás várható, hármat a Mellow Mood Group üzemeltet majd.

A csütörtöki eseményen részt vett mások mellett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Schmitt Pál volt államfő és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is.

A Mellow Mood Group jelenleg egy tucat szállodát üzemeltet Budapesten.