A portál által megkérdezett éttermek inkább bérekre, működésre fordítja az áfacsökkentésnek köszönhetően keletkezett többletbevételt.
Az általános forgalmi adóról szóló törvény 2017. január 1-jétől hatályos módosítása értelmében az étkezőhelyi vendéglátásban az ételek és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalmazása a kedvezményes 18, majd 2018. január 1-jétől 5 százalékos áfakulccsal adózik. Erről döntött a törvényhozás május közepén, majd az adóhatóság december elején pontosította az érintettek körét. A kedvezményezetti kör ugyanakkor jövő január 1-től 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást is fizet.
Az intézkedésnek érhetően sokan örülnek, bár azt nem értik miért sújtják nagyobb áfával az elvitelre vásárló kuncsaftokat. Az egyik étterem-tulajdonos szerint a plusz pénz segíthet abban, hogy megtartsák a jó dolgozókat. Akadnak kivételek is: egy másik étteremben azt mondták, hogy már készülnek az új étlappal, ők ugyanis nem nyelik le az áfacsökkentést. Utóbbi egység azonban a kisebbséghez tartozik.
Gazdasági hírek azonnal, egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!
Legolvasottabb

Van tízmillió forintunk és egy évünk: állampapírt vegyünk, vagy kockáztassunk?

Bedőlt Elon Musk platformja, az X

Csodagyógyszer miatt megy a lecsóba a Novo Nordisk a piacon

Uniós diplomaták: Orbán Viktor nem véletlenül van csöndben, nagyon készül valamire

Szerdán újabb sokk érkezhet

Nők ezrei maradhatnak ki a nyugdíjból egy tévedés miatt

A Balatonnál teljes útzárat rendeltek el egy ragályos kórság miatt

Megszólaltak az idősek: szélesedhet az áfa-visszatérítéses termékek listája?

Az évtized legnagyobb üzlete: az ERSTE Ingatlan Befektetési Alap megvette a HelloParks két épületét
