A tagállamokat a kockázatról az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesítették, mert a termékből a megengedett határértéket (1 miligramm/kilogramm) meghaladó mennyiségű higany tartalmat mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok.
A bejelentést követően a Nébih azonnal felvette a kapcsolatot a termék magyarországi forgalmazójával. A vállalkozás korábbi gyors intézkedésének köszönhetően az érintett tétel már nincs kereskedelmi forgalomban.
Tekintettel arra, hogy a kardhal szállítmány szeletelt, fagyasztott élelmiszerként, hosszú lejárati idővel került forgalomba, a Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ellenőrizzék a 2016. november 28-át követően vásárolt fagyasztott hal termékeket.
A hatóság arra figyelmeztet, hogy aki rendelkezik a termékkel, semmiképp ne fogyassza el, hanem vigye vissza a vásárlás helyére.
A visszahívásban érintett termék adatai:
- Termék neve: Kardhal filé (fagyasztott)
- Latin megnevezés: Xiphias gladius
- Cikkszám: KHFILSA
- Tételazonosító: 150709-4
- Minőségmegőrzési idő: 2019.08.11.
- Kiszerelés: védő jégréteggel műanyag tasakban
- Származási hely: Vietnám
A higanyról
A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és élelmiszereinkbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A vízi élőlényekben a higany többnyire szerves vegyületek, elsősorban metilhigany formájában fordul elő. A vízi táplálékláncban feldúsulást mutat, így a ragadozó, hosszabb élettartamú tengeri halakban jelentős szinteket érhet el, amely a rendszeresen, sok halat fogyasztó emberek számára jelenthet egészségi kockázatot.