Százas nagyságrendű szerződésekről írtak a bankok válaszaikban a növekedési hitelprogram jelenlegi állását firtató kérdésekre. A Budapest Banknál 150 szerződéskötés történt, ezen felül eddig összesen 15 milliárd forint elosztásáról született döntés, a következő hetekben ugyanakkor gyorsan nőnek majd ezek a számok - közölte a pénzintézet, ahol a rendelkezésre álló keret 75 százalékáról már megszületett a jóváhagyó döntés. Az átlagos hitelösszeg a banknál kkv-k esetében 100-150 millió forint, mikrovállalkozásoknál pedig 8-10 millió forint, az igénylésekben túlsúlyban vannak az új hitelek.

A K&H Banknál a rendelkezésre álló keret negyedét már lehívták, és emellett az ügyféllel leszerződött, lehívásra váró állomány is jelentős - együttesen mintegy a keret 40-50 százalékát adják. A hitelek nagysága itt is 10 millió forinttól több százmilliósig terjed, és az új hiteligények számossága meghaladja a hitelkiváltásokét.

A Raiffeisen Banknál már a teljes 64 milliárd forintos keretet lekötötték. A pénzintézet közlése szerint ez 150-200 ügylet esetében szerződést jelent, és vannak még folyamatban lévő szerződéskötések is. A különbség az előbbi pénzintézetekhez képest, hogy a Raiffeisennél a hitelkiváltás a jellemzőbb és arányaiban kevesebb az új hitel igény, de nem nagy az eltérés.

Az Unicredit is felhasználta a teljes rendelkezésre álló összeget, a szerződéskötési időszak zajlik, ennek csúcsidőszaka várhatóan augusztus közepe lesz. A hitelkiváltás pedig csak kicsivel nagyobb mértékű arányaiban, mint az új hitel.

Az MKB Banknál hasonlóan több száz szerződést jelent a növekedési hitelprogram, az ügyletek nagyobb része azonban a 100-500 milliós nagyságrendbe esik. Itt is hangsúlyosabbak a hitelkiváltások, 60-70 százalék, míg a többi beruházási, vagy forgóeszközhitel.

Az Erste Bank tapasztalatai szerint is nagyobb részben a hitelek kiváltása a jellemző, és kisebb részben folyamodtak a vállalkozások új hitelért. Az Erste jelzése szerint külön rész-keretösszeget biztosítottak a mikrovállalkozások számára, és már több mint 100 ügyletnél megtörtént a szerződéskötés.

A jegybank folyósításra adott határidő-könnyítése, miszerint a szerződéskötés után szeptember végéig engedélyezi a folyósítást, a bankok szerint kisebb könnyebbséget jelent, mivel a nagyobb munka számukra a szerződéskötés, de annak maradt az augusztus végi határideje, ugyanakkor az ügyfelek szempontjából ez mindenképpen plusz jelent, hiszen számukra ad időt a különféle iratok beszerzésére a folyósításhoz.

Abban is egyetértés van a pénzintézetek között, hogy óriási érdeklődés mellett, élénkítette a hitelezést, a vállalkozások aktívabbak lettek a program hatására. Hatásait tekintve az OTP Bank emiatt egyértelműen növekedésre számít, és többi bank válaszából is kitűnik, lendületet adott a hazai vállalati hitelpiacnak a program, legalábbis rövid- középtávon mindenképpen. Néhányan nem felejtik el ugyanakkor megjegyezni, hogy önmagában ez nem elégséges, szükséges, hogy a magyar gazdaság is növekedési pályára lépjen, hiszen a beruházásokat ez ösztönözhetné leginkább.