Az utóbbi másfél évben beindult magyar gazdasági növekedés megőrzésének letéteményesei a mikro-, kis- és közepes vállalkozások, amelyeknek ezzel párhuzamosan egyre nagyobb szükségük van külső forrásokra. A mikrovállalatok számára egyre több kedvező finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre - ilyen például a Széchenyi Kártya Program keretében felvehető folyószámla- és forgóeszközhitel.

Kedvezményekkel jár

A finanszírozás megkönnyítése érdekében az Erste Bank mikrovállalati ügyfelei jelenleg az új és ismételt igénylésként benyújtott Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt és Forgóeszközhitelt is egyszerűbb hitelbírálati feltételekkel tudják igénybe venni, továbbá a 2014. december 31-ig folyósított hiteleknél a folyósítás hónapjától jövő március 31-ig a hitelhez kapcsolódó pénzforgalmi számla havi számlavezetési díját is elengedi. Az újonnan számlát nyitó ügyfelek pedig ezen kívül - az előírt aktivitási feltételek teljesítése esetén - 25 ezer forintos jóváírást is kapnak az ingyenes számlavezetésen túl.

A program különösen alkalmas arra, hogy a mikrovállalkozások - 200 millió forint alatti éves nettó árbevételű cégek - hozzájussanak a megfelelő forrásokhoz és növekedni tudjanak. Bankunk főszerepet kíván játszani a vállalkozások fejlődésében, ennek érdekében személyre szabott, egyedi megoldásokkal, és különböző kedvezményekkel segíti őket" - mondta Tenke Gábor, az Erste Bank Zrt. lakossági és mikrovállalati termékfejlesztési igazgatója a Napi.hu-nak.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel rendelkezik azokkal a rugalmas feltételekkel, amelyek egy fejlődő vállalkozás életében fontosak:

  • a hitel futamideje alatt bármikor, szabadon felhasználható,
  • nem kell ingatlant fedezetként bevonni,
  • kamatot csak a ténylegesen felhasznált keret után kell fizetnie az ügyfélnek, továbbá
  • az állami kamat- és garanciadíj támogatás nyomán kedvező kondíciókkal rendelkezik.

A hitel árazása Buborhoz kötött. A jegybanki alapkamat látványos csökkenése nyomán pedig a Bubor értéke is mérséklődött, így a Széchenyi Kártya Program keretén belül nyújtott hitelek kamata is csökkent. A Széchenyi Kártya a hitelhez jutás egyszerűsége és gyorsasága miatt továbbra is a legnépszerűbb rövid távú finanszírozásra alkalmas hiteltermék a mikrovállalkozások körében - fogalmazott Tenke Gábor.

Két konstrukció is elérhető

Az Ersténél a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és a Széchenyi Forgóeszközhitel egyaránt igényelhető. Mindkét konstrukcióhoz állami kamat- és garanciadíj-támogatás jár, gyors megoldást kínálva a likviditás megőrzéséhez és a forgóeszközök beszerzéséhez.

Tenke Gábor

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel segítségével a vállalkozás áthidalhatja napi likviditási problémáit. A hitel szabadon, kötöttség nélkül felhasználható, nincs szükség hozzá ingatlanfedezetre sem, ami lényeges könnyebbséget jelent a mikrovállalatoknak.

Ráadásul a 0,5-25 millió forint összegű hitelhez kapcsolódó állami kamat- és garanciadíj-támogatásnak köszönhetően a piaci hitelekhez képest kedvező kamatozású - kamatot csak a ténylegesen felhasznált hitelösszeg után kell fizetni - és díjú termékről van szó. Mivel a szerződés futamideje 1+1 év, az adminisztráció sem vesz sok időt igénybe. A hitel törlesztése automatikusan, a bankszámlára beérkezett jóváírásokból történik.

A Széchenyi Kártya Forgóeszközhitel pedig elsősorban azon vállalkozások számára kedvező finanszírozási megoldás, amelyek nem csupán az átmeneti likviditási problémákat szeretnék leküzdeni. A hitel 12-36 hónapos futamideje miatt ugyanis kifejezetten a forgóeszközök finanszírozására alkalmas. (Ezen belül a vállalkozás szabadon határozhatja meg a kívánt futamidőt.) Ehhez is jár az állami kamat- és garanciadíj-támogatás. Az igényelhető hitel 1 millió forinttól maximum 25 millió forintig terjed, így rugalmasan alkalmazkodik a hitelt igénylő vállalkozás finanszírozási igényeihez.