A Tesco-Global Áruházak Zrt. szakértőit ezúttal - a borok és fröccsök, a sajátmárkás termékek, és a friss tojások után - egyebek mellett arról kérdeztük, hogy milyen forrásból származó húsokat árusítanak, ezeket az árukat hogyan ellenőrzik és ebből a termékkörből mekkora forgalmat bonyolítanak le.

- Mekkora mennyiséget forgalmaznak az üzletekben?
- Heti szinten több mint egymillió kilogramm hús kerül ki a Tesco áruházak polcaira és a pultokba.

- Mi a legkedveltebb húsféle a boltokban és a házhoz szállításnál?
- A legnagyobb mennyiségben értékesített húsáruk között található a sertés lapocka, a sertés tarja, a csirkecomb farrésszel, a csirkemellfilé és szezonálisan az élő ponty.

- Honnan szerzik be a húsokat, mekkora a hazai beszállítók és az import súlya?
- A Tesco áruházakban kapható friss baromfi húsok 100 százaléka, a friss halak 80 százaléka és a friss vörös húsok 60 százaléka származik Magyarországról. Különlegesség az Új-Zélandról származó bárányhús és az ír marhahús. A különlegesebb marha steakeket Argentínából és Brazíliából importáljuk, míg friss hal választékunkban megjelenik import termék Horvátországból és Norvégiából is.

- Hány húsbeszállítóval dolgoznak együtt?
- Közel 50 húsbeszállítóval dolgozunk együtt a csomagolt és pultban kapható áruk tekintetében, a szezonalitást is beleszámolva, hiszen vannak olyan partnereink, akik időszakosan, pl. karácsony környékén szállítanak áruházainkba húst.

- Kerül-e magyar hús a Tescón keresztül exportra?
- Igen, magyar baromfi kapható több európai országban található Tescóban is, pl. Nagy-Brittaniában és Csehországban.

- Hogyan ellenőrzik a beszállítókat és a húsokat élelmiszerbiztonsági szempontból?
- Beszállítóinknak meg kell felelnie a Tesco szigorú élelmiszerbiztonsági szabványának (TFMS), amit folyamatos látogatásokkal és független harmadik fél általi auditokkal is biztosítunk. Így a húsok minőségi ellenőrzése, és ezen túlmenően a biztonságos előállításának felügyelete már az első beszállítás előtt megkezdődik, és ez végig fennáll az együttműködés során.

A húsok minőségének ellenőrzése több lépcsőben történik, a szigorú minőségbiztosítási folyamat során a húsok minőségét folyamatosan kontrolláljuk, míg a beszállítótól a vásárló kosarába kerülnek. Ezen belül többek között arra is kiemelt figyelmet fordítunk, hogy a hűtési lánc ne szakadjon meg a gyártótól a pultig a naponta érkező friss húsoknál, és állandóan figyeljük a termékek lejárati idejét.

Az ellenőrzés a beszállítónál kezdődik, technológusi látogatások, auditok, mikrobiológiai, érzékszervi vizsgálatok keretében. Ezt követően a központi raktárban ellenőrizzük a címkézést, a csomagolás épségét, és érzékszervi vizsgálatokkal, tárolási próbákkal is meggyőződünk a hús megfelelő minőségéről. Ezután az áruházakba kikerült termékeket ismét érzékszervi vizsgálatnak, majd vásárlói teszteknek vetjük alá. Az áruházak és vásárlók visszajelzéseit is folyamatosan figyeljük, értékeljük, és adott esetben azonnal megtesszük a szükséges lépéseket a termékbiztonság és a megfelelő minőség érdekében.

- A húsoknál a Finest kategória milyen minőségi többletet jelent a többi saját márkás minőségéhez képest?
- Egyedileg, minden termék csomagolásán feltüntetjük, milyen hozzáadott értéket jelent a többi, hasonló termékhez képest. Törekszünk a legmagasabb vásárlói elvárásoknak megfelelni és különlegességeket biztosítani Finest termékválasztékunkkal.

(Cikkünk megjelenését a Tesco támogatta.)