A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A májusi egy hónapos eladási hullámot követő mélypontokról fokozatos felkapaszkodás indult, a spanyolok bankszektormentő csomag iránti kérelme után a június végi EU-csúcs, majd július utolsó napjaiban Mario Draghi ECB-elnök azon szavai adtak új lendületet a rallynak, miszerint az európai jegybank kész minden eszközzel megvédeni az eurót. A májusi mélypontról így az S&P−500 tíz, míg a DAX mintegy 16 százalékkal került feljebb. Az emelkedésben a jegybankoktól várt további lazításba vetett hit is közrejátszott, ám végül a Fed csak korlátozott időre újította meg a mérlegében található hosszú kötvények rövidre cserélési programját. Az ECB-bejelentés sikerének titka is sokkal inkább abban rejlett, hogy már a németek és az osztrákok álláspontja is puhult a kérdésben − értettek egyet a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők.

Csúcsok dőlhetnek

Ben Bernanke Fed-elnöktől valamiféle utalás először a jegybankárok éves Jackson Hole-i találkozóján érkezhet augusztus utolsó napjaiban Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint. A szakember úgy véli, az amerikai gyorsjelentési szezonban tapasztalható, a vállalatok menedzsmentjei által nagy arányban visszább vágott eredményvárakozásokkal dacoló eddigi emelkedésben szerepet játszhatott a szezonális okokból eleve igen vékony forgalom. Ezen az augusztus végén szabadságukról visszatérő portfóliómenedzserek lendíthetnek majd valamit. Ettől függetlenül most jöhet egy kis megtorpanás, ám az év hátralévő részében könnyen megdőlhetnek a tavaszi csúcsok Kuti szerint.

A DAX a június elejétől kezdődő óvatos betárazás által egy széles trendcsatornában, 4-5 hullámban jött felfelé eddig, és a következő hónapokban is folytatódhat a trendszerű emelkedés, az eurózóna döntéshozóinak őszi lépései függvényében − véli Varjú Péter, az Erste vezető üzletkötője. Feltéve persze, hogy a stabilitási mechanizmus (ESM) működésének feltételei tisztázódnak, vagy legalábbis fenntartható a remény, hogy belátható időn belül megtöltik tartalommal az elvi keretet, illetve hogy a most már egyre inkább sötét lónak számító ázsiai gazdaságokból sem érkezik valami aggodalomra okot adó jel. Hosszabb távon az táplálhatja az erősödést, ha a befektetők a kockázatkerülés helyett a kötvényekből a jobb megtérülés reményében ismét a részvénypiacokba csoportosítják át pénzüket Varjú szerint.

Utóbbi folyamat a tengerentúlon már talán el is kezdődött, a negatív reálhozamot nyújtó kötvényekből a stabil osztalékfizető cégek felé kezdett vándorolni a pénz, felhajtva egyúttal az indexeket, míg az európai emelkedésben a jelentős alulsúlyozás enyhülése, illetve a shortzárások is komoly szerepet játszottak − mondta Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája. A közeljövő kulcsfontosságú dátuma szeptember 12-e lehet, délelőtt a német alkotmánybíróság dönt az ország ESM-ben vállalt szerepéről, míg este a Fed nyíltpiaci bizottsága ülésezik.

A Fedre nem érdemes várni

A szakember szerint azonban a Fedtől a novemberi elnökválasztás előtt komolyabb lépés egyelőre nem várható, Bernanke már többször jelezte, hogy a jegybank megtette, amit lehetett, innentől már a politikusokon a sor, hogy összeszedjék magukat. Az ECB és a kínai jegybank azonban előállhat valamiféle stimulussal, erre utóbbi esetében kamatvágással vagy a kötelező banki tartalékráta csökkentésével, míg Európában kötvényvásárlások keretében kerülhet sor, amelyek konkrét feltételeit szeptemberre dolgozhatják ki. Az, hogy az ECB Mario Draghi elmondása szerint csak rövid államkötvényeket fog vásárolni, egyértelműen a németek beleegyezéséhez szükséges politikai döntés eredménye, hiszen ezáltal szorosabban lehet fogni a periféria államait. Igaz, ez a megoldás a rövid oldali finanszírozás felé tolhatja el az országokat, aminek szintén megvannak a maga komoly kockázatai, így sérülékenységük erősödése is. Móró szerint mindenesetre a piac mostanra kicsit előreszaladt, így a következő egy-két hétben sor kerülhet egy korrekcióra.

A  politikusok távolléte jótékony hatást gyakorol

Magyarországon a külfölddel való együttmozgás mellett egyelőre a szabadságon lévő politikusok távollétének jótékony hatása érvényesül. Varjú szerint a kérdés az, hogy arról visszatérve az erős forintot és a lejjebb kúszó kötvényhozamokat látva a piaci finanszírozhatóság életképességét kezdik-e hangoztatni az IMF-megállapodás háttérbe szorításával, ez ugyanis lejtőre küldhetné a piacot. Amennyiben viszont nem a mozgástér keresésére helyezik a hangsúlyt, az további lökést adhat az árfolyamoknak felfelé. Mozgást ezen kívül Kuti szerint egy esetleges MNB-kamatvágás hozhatna, ami egy-két hét alatt 3−5 százalékos emelkedést idézhetne elő. A monetáris tanács következő, augusztus 28-i ülésén azonban, két nappal Jackson Hole előtt (ahol Simor András is jelen lesz) erre a szakember szerint nem kerül sor, inkább a kivárás mellett dönthet a nemzeti bank.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!