Mint ismert, a MÁV-ért is felelős tárca egységesen betiltotta a távmunkavégzés lehetőségét a vasúti társaságnál, annak reményében, hogy mindez javítani fogja az elvégzett munka minőségét. 

Ugyanakkor a szakszervezet azzal érvelt a home office mellett, hogy annak váratlan és azonnali elrendelése miatt egyes munkavállalók nehéz, sőt, lehetetlen élethelyzetbe kerülhetnek, emellett pedig nincs is hely mindenkinek a csoport számára kirendelt átmeneti irodaházban.

Az egyik dolgozó a Telexnek azt nyilatkozta, főként azok borultak ki rendelkezés miatt, akik 8 éven aluli gyermeket nevelnek, mivel többen úgy értelmezik, hogy visszadobják az ő távmunka-kérelmüket.

Márpedig a Vasutasok Szakszervezetének jogi osztálya szerint ez jogszabályellenes, mivel a 2023 első napján életbe lépett munkatörvény-módosítás értelmében a munkaviszony első hat hónapját leszámítva a munkavállaló gyermeke nyolc éves koráig kérheti a távmunkában foglakoztatást is.

A munkavállalónak az ilyen kérelmet 15 napon kell elbírálnia és amennyiben elutasítja azt, akkor az indoklásban szigorú követelményeknek kell megfelelnie.

A MÁV arra hivatkozik, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium egységesen tiltotta meg a távmunkavégzés lehetőségét.

A Vasutasok Szakszervezete a héten egyeztetett a témában a minisztériummal, a VDSzSz Szolidaritás jelenlétében. Horváth Csaba, a VSZ szervezetpolitikai alelnöke szerint a minisztérium képviselői hajlandóságot mutattak a távmunkavégzéssel kapcsolatos álláspont megváltoztatására.

Sokan dolgoznak, de kevesen járnak be a munkahelyükre

Egyre több munkáltató van, amelyik alternatív módon foglalkoztatja a munkavállalóit.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.