A Napi Gazdaság cikke
A tavalyi évet a legtöbb magyarországi étterem veszteséggel zárta, mivel a jelenlegi fogyasztási kultúra mellett kigazdálkodhatatlanok az egyre növekvő költségek - mondta lapunk érdeklődésére Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke. A szakember szerint félő, hogy amennyiben nem indul el egy komoly változás a közeljövőben, úgy - hiába történtek pozitív lépések az elmúlt időszakban, így például csökkent a dolgozók után fizetendő járulékok összege, estek az energiaárak - sok üzlet bezárásával kell számolni.
Alig költenek a vendégek
A magyar éttermek versenyképességét például jelentősen csökkenti a szektor sújtó - a kontinensen kirívóan magasnak számító - 27 százalékos áfa, vagy akár az, hogy miközben az átlag felett drágultak az alapanyagok beszerzési árai, addig ezt a terhet nem lehet áthárítani a vendégekre, hiszen ha ezt megtennék, akkor azzal a megmaradt étterem-látogatókat is elriasztanák - fogalmazott Háber. Egyetértett vele Juhász Ottó, a győri Aranyhal Étterem vezetője, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy átlagosan 15 százalékkal nőttek a beszerzési árak, de voltak olyan termékek, mint például a burgonya, ahol közel 40 százalékos drágulást voltak kénytelenek elkönyvelni. Hasonlóan nyilatkozott a makói Szent Gellért Borház és Étterem tulajdonosa, Mihály Zoltán is, aki elmondta, hogy az egyre csökkenő árrés miatt minden lehetőséget megragadnak annak érdekében, hogy vendégeket csábítsanak magukhoz: a Márton napról ugyanúgy megemlékeznek, mint a farsangról. "Ezeknél az eseményeknél nem is az a legfontosabb, hogy mennyi bevételünk keletkezik, hanem inkább a figyelmet szeretnénk felhívni magunkra, vagy legalábbis szinten tartani azt" - fogalmazott a vendéglő vezetője. Erre már csak azért is szükség van, mert az étterem-vezetők tapasztalatai szerint egyre kevesebbet költenek a vendégek, így például az ünnepekor mindamellett, hogy az olcsóbb ételeket keresik, nem is kérnek annyi fogást, mint korábban, sőt gyakran annyi adagot sem. Ezt erősítette meg a miskolci Szent Kristóf Étterem üzletvezetője, Molnár László is, aki szerint nagyon rosszul sikerült az előző évük, de még az is jobban kezdődött, mint az idei: "vendégek már csak elvétve érkeznek hozzánk, amennyiben mégis, úgy alig költenek".
Menüzés, rendezvények
A túlélést több helyen a menüzés jelent, erről számolt be Juhász és Mihály is, mondván étlapról már kevesen rendelnek, de sokszor a különböző rendezvények - például esküvők, keresztelők, ballagások, eljegyzések, vagy éppenséggel a halotti torok - hoznak plusz bevételt. Az általánosságban elmondható, hogy az éttermek megpróbálnak több lábon állni: a Szent Gellért Borház és Étterem például beszállt a helyi közétkeztetésbe - ez Mihály szerint ugyan nem hoz sok pénzt, de legalább lehet rá számítani, mint állandó bevételre -, sőt már szálláshely kialakításán is gondolkodnak. Az elő zene a vendéglátósok szerint nem hoz plusz vendégeket, Molnár arról számolt be, hogy régebben még próbálkoztak vele, ám mára inkább lemondtak róla, de hasonlóan nyilatkozott Mihály is, így a makói étteremben már csak külön igény esetén, rendszerint a nagyobb rendezvényekhez kötődően rendelnek zenekart.
Amikor a jövőbeli terveikről kérdeztük az étteremvezetőket, szinte kivétel nélkül pesszimista válaszokat hallottunk: a Szent Kristóf a költözésen gondolkodik, de Mihály Zoltán sem nagyon bizakodik a jövőre nézve, "nem tudnám megmondani, hogy mi az, ami keresletet fog a térségbe hozni" - fogalmazott a szakember. Egyedül Juhász adott hangot egy kis optimizmusnak, mint mondta náluk az utóbbi időben egy kicsit felpörgött a forgalom és a január is jobban indult, mint az előző év, így a nehézségek ellenére egyelőre reménykedve tekintenek 2013 elé.