A klímaszerelőkre vonatkozó előíráscsokor rengeteg papírmunkával jár, ami sok időt elrabol a szakemberektől. Ők viszont kevesen vannak, ráadásul a regisztrációhoz szükséges tanfolyamokat jelenleg nem lehet itthon elvégezni - hívja fel a figyelmet a lap.

A helyzet ugyanez volt tavaly is, holott mások között erre a célra hozták létre a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságot. Ám a testület nem szervezi meg a minősített szereléshez szükséges tanfolyamokat, sőt elérhetetlen. Így most az összes szerelő, aki minősíttetni szeretné magát, Szlovákiába, közelebbről Párkányba megy, s ott végzi el a szükséges európai uniós oktatást, majd hazajön, és a vizsgával a zsebében regisztrál a hatóság internetes oldalán.

A szabályváltás viszont kedvezett

Tavaly alapjaiban változott meg a klímaszerelési és -értékesítési piac. Ma már a vállalkozások nem építhetnek engedély nélkül rend­szereket lakásokba, irodaházakba. A telepítéshez, a szereléshez, sőt még a kereskedéshez is jogosultságot kell szerezni a legális működéshez. A vállalkozásnak és a szerelést végző alkalmazottnak is "képesítettnek" kell lennie. Továbbá a társaságot és a munkatársakat egyaránt regisztrálni kell egy központi adatbázisban. Ha mindezek közül valamelyik hiányzik, a telepítés illegális, ami komoly büntetést von maga után.

A lap által megkérdezett szakmabéliek szerint a változások után látványosan tisztult a piac Mintha eltűntek volna a kóklerek és a tavalyihoz képest sokkal több a megrendelésük. Volt, aki úgy vélte, a szerelők csaknem 60 százaléka felhagyott korábbi tevékenységével.