A 20-22 százalékos kakaó ára az elmúlt negyedszázadban volt már kilogrammonként 1,5 dollár, de 6,5 dollár is. Az elmúlt 5 évben pedig 2-5 euró között mozgott a világpiaci ár.

A kakaóbab árára sok tényező hat - mondta Prohászka Ottó, a Tutti Élelmiszeripari Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Az időjárás mellett az is fontos, hogy a termőterületek jelentős része politikailag instabil területen helyezkedik el (Elefántcsontpart, Ghána és Nigéria). Mostanában a piacon jelentős mértékű spekulatív szándékú termékfelvásárlás is volt, amellyel jelentős ármozgást generáltak.

A kakaópor világpiaci ármozgását jelentős mértékben befolyásolja a kakaóvaj világpiaci ára is, mivel a kakaóbabnak több mint felét ez adja. A kakaóvaj legnagyobb felhasználója a csokoládéipar. Még 2004-ben az EU engedélyezte a hidrogénezett növényi zsírok használatát a csokoládétermékekben, és a kakaóvaj maximum 5 százalékát helyettesíteni lehetett. Korábban többé-kevésbé kiszámítható volt a kakaópor/kakaóvaj felhasználásának mennyisége és árának alakulása, illetve ezek egymáshoz való viszonya. Ha drágult a kakaóvaj, akkor olcsóbbá vált a kakaópor és fordítva. Amikor a vaj ára magas, a gyártók átállnak az eredeti csokoládéról a bevonó massza és a nugátok gyártására - ami a kakaópor igényt növeli csak, mivel a termék nem tartalmaz kakaóvajat, így emelve a por árát a piacon - sorolta Prohászka.

Eközben a világ kakaóporigénye folyamatosan nő, a GDP-vel párhuzamosan. Döntően Kína, India kakaóétvágya erősödik, ezt a mértékű növekedést a kakaótermelés nem tudja ilyen ütemben követni.