2022. december 8-án adták át hivatalosan Budapest legmagasabb irodaházát, a Mol Campust. Az épület egyedi formában fogja össze a 28 emeletes tornyot és a hozzá tartozó pódiumot, így alkotva egységes, függőleges campust. Az irodaház 143 méter magas, és 2500 munkavállalót tud befogadni, szintterülete pedig megközelítőleg 86 ezer négyzetméter.

A Mol a korábban 3 kerületben, 9 különböző épületben dolgozó kollégáit költöztette az új székházba. A belső terek kialakításakor elsődleges szempont volt, hogy olyan modern, fenntartható és ideális munkahelyet hozzanak létre, amely támogatja az együttműködést. Az átadás után másfél évvel az Economx is betekintést nyerhetett a futurisztikus irodaházba egy sajtóbejárás keretében. 

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az irodaház két kategóriában is magas elismerést szerzett, ugyanis a párizsi székhelyű, 1951-ben alapított FIABCI – Nemzetközi Ingatlanszövetség – amely a világ vezető ingatlanipari szervezete – pályázatán mindkét kategóriában (fenntarthatóság és irodaépület) első helyen végzett az új irodaház. Ez azt jelenti, hogy a világon tavaly elkészült irodaépületek közül a Mol Campust sorolták az első helyre, és az emblematikus épület a fenntartható megoldásait tekintve is a legjobbnak bizonyult globális szinten. 

A másfél éve használatba vett irodaház fenntartható és intelligens megoldásaival, átgondolt térszervezésével és a Duna-parti városrész fejlődését meghatározó koncepciójával érdemelte ki az elismerést.

Ami az épület hátterét illeti, hogy milyen vitákat gerjesztett, azt gondolom, hogy ma már talán nem annyira van porondon

– mondta Ratatics Péter arra utalva, hogy korábban mennyire megosztotta az embereket a szokatlanul magas torony építése. Mint állítja, olyan mércét igyekeztek felállítani, ami talán a teljes magyar irodapiacnak, vagy irodai kivitelezésnek egyfajta új sztenderdet jelenthet. Szerinte ezt sikerült elérniük, ugyanis heti szinten kapnak megkereséseket – nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is.

Az irodaházzal a fiatalokat akarják elkápráztatni 

A Mol a régió egyik legsikeresebb vállalata – az új székház az innováció és a vállalat transzformációs folyamatának megtestesítője, egyben Budapest és a régió egyik leginnovatívabb, legzöldebb irodaháza. Ez volt a tervezői és építtetői szándék, és ez lett a valóság is: egy magyar gyökerű regionális nagyvállalat központja, és egyben szimbóluma is. Új vállalati kultúrát, a jövő iránti nyitottságot, a közösség és a környezet iránti felelősséget jeleníti meg.

Ratatics Péter úgy látja, a legjobbkor valósult meg az irodaház, hiszen a Covid miatt home office-ba kényszerült munkavállalókat könnyebben vissza tudták csábítani a munkahelyi környezetbe. A fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgató úgy látja, a munkakörnyezet jót tesz az employer branding-nek is, ugyanis sokan szeretnék kipróbálni, hogy milyen a Mol toronyban dolgozni. 

A munkavállalók számos szolgáltatást igénybe vehetnek a Mol Campuson belül – az étterem mellett többek között konditerem, fodrászat és még varroda is a rendelkezésükre áll. 

„Ez hozzásegít bennünket ahhoz, hogy egyébként új, az egyetemről kijövő friss tehetségeket be tudjuk húzni, és magunk mellett tudjuk őket” – tette hozzá Ratatics Péter. 

A fenntarthatóságon is hatalmas a fókusz 

A Mol Campus műszaki megoldásainak része az elektromos töltőhelyek kialakítása, a napelemek felszerelése – utóbbiak révén az épület teljes energiafelhasználásának 5 százalékát adja napenergia. A homlokzat üvegfelületei révén a belső világítást nagyrészt napfény biztosítja, a munkaállomások 86 százalékát természetes fény világítja be, ami nemcsak energiatakarékos megoldás, de javítja a munkakörülményeket is.

zöld terek keresztülszövik az épületet, így közelebb hozva a természetet a munkahelyhez. A biodiverzitás fenntartását többek között madáretetők, denevérodúk, rovarhotelek kihelyezésével biztosították a kivitelezők.

Az eleve kiemelten víztakarékos mellékhelyiségek vízszükségletét esővíz, illetve a kézmosásnál keletkező szürkevíz biztosítja – az épületre, illetve köré a burkolatra hulló összegyűjtött esővíz a mosdók öblítése mellett a növények öntözésére is alkalmas. Ezzel a megoldással az éves használati vízfogyasztás 20-25 százalékát nyeri vissza az épület öblítővíz formájában.

Az energiafelhasználás újragondolása is a célok között szerepelt annak érdekében, hogy az épület környezeti lábnyoma minimalizálva legyen.

Az épület energetikai hatékonyságát MI alapú intelligens épületfelügyeleti rendszer támogatja. A talajszondás hőszivattyús rendszer az éves hűtési energiaigény 40 százalékát, illetve az éves fűtési energiaigény 42 százalékát tudja biztosítani. A szelektív hulladékgyűjtés és a papírmentesség infrastruktúrája mindenütt rendelkezésre áll. 

Látogatóközpont és irodaház egy helyen

A Mol székháza nemcsak munkahelyként, hanem látványosságként is üzemel. A főváros legmagasabb irodaházának adottságai és elhelyezkedése lehetővé tette, hogy a torony tetején kilátópontot alakítsanak ki, ami a SkyDesk elnevezést kapta. Ide bárki fellátogathat megcsodálni a budapesti panorámát, miután kiváltotta a 3 ezer forintos belépőjegyet. Az épület ezen felül egy látogatóközponttal, egy étteremmel és egy Fresh Corner Caféval is várja a látogatókat.