A válság és az internet sanyargatta napilappiacon egy darabig a kevés stabil pont egyike tudott maradni a megyei lapok piaca. A rendszerváltás óta négy nagy kiadóvállalat - az Axel Springer Magyarország, az Inform Média, a Lapcom és a Pannon Lapok Társasága (PLT) - uralta a piacot, a cégek a békeidők jó eredményei után többnyire a válság éveiben is képesek voltak nyereséget termelni. Az aranykornak azonban vége szakadt. A nyereségek többnyire csökkennek, és a négyből az egyik vállalat a jelek szerint ma már komoly bajban van - írta az Origo.

Elindult a felszámolás, de még nem jogerős

A Debreceni Törvényszék szeptember 20-án megállapította a több mint 300 embert foglalkoztató Inform Média Kft. fizetésképtelenségét, és elrendelte a vállalat felszámolását. Az portál birtokába került, egyelőre nem jogerős végzésből kiderül, hogy a hitelező az eljárást egy mindössze 3,75 millió forintos, nem vitatott tartozás miatt indította.

Ez az összeg eltörpül a vállalatcsoport 5-7 milliárd forint között mozgó árbevétele mellett. Az Inform Média egyike a magyar sajtópiac tíz legnagyobb szereplőjének: övé a Borsod megyei Észak-Magyarország, a szabolcsi Kelet-Magyarország és a hajdúsági Hajdú-Bihari Napló nevű napilap, a Szuperinfó Média Kft.-n keresztül birtokolja az ország összes nagy településén terjesztett ingyenes Szuperinfó franchise-jogait, számos saját hirdetési újságot ad ki, kéttucatnyi internetes oldalt működtet, és saját nyomdája van Debrecenben. Az utóbbi években Romániában is szerzett érdekeltségeket.

Egy volt dolgozó kezdeményezte a felszámolást

A megyei lapóriás egykori alkalmazottjával került szembe - értesült az Origo. A felszámolási eljárást a cégcsoport volt vezető jogásza, Kóródi Sándor indította, aki két saját vállalkozásán keresztül is dolgozott az Inform Médiának. "Miután eljöttem, nem fizették ki az 5, illetve 8 millió forint plusz áfás tartozást. Az egyiket azonnal átutalták, miután a Népszabadság megírta, hogy a bíróság elrendelte miatta a Szuperinfó Média Kft. felszámolását. A másik követelés nagy részének elengedéséről tavaly év végén megállapodtunk, de a maradék 3 millió ennek ellenére nem érkezett meg, így ezt az ügyet is jogi útra tereltem" - mondta az Origónak Kóródi Sándor.

Az Inform Médiának a portál információi szerint több munkaügyi pere is folyamatban van a közelmúltban elbocsátott dolgozókkal szemben.

Likviditási problémák vannak?

A kiadónak egykori partnereivel is meggyűlik a baja. A cég máig nem fizette ki a Budapesti Piac Zrt.-nek a hirdetési újság (pontosabban az azt kiadó POP Kft. üzletrészének) július 31-én esedékes, több százmillió forintos vételárát, és emiatt is per elé néz - értesült az Origo. Több száz milliós per fenyegeti a céget a Helyi Théma Lapkiadó Kft-vel szemben is.

Egy volt alkalmazott név nélkül így festette le a helyzetet. "Valóban likviditási gondjai vannak az Inform Médiának, már hónapokkal ezelőtt is jellemző volt, hogy a számlák kifizetését a lehető legtovább húzta, rengeteget késett velük. Egy költségcsökkentési akció keretében a munkatársak nagy részének vagy vissza kellett adnia a céges mobiltelefont, vagy vállalnia kellett, hogy maga fizeti a számla nagy részét".