A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben Londonban bejelentette azt is, hogy az eddigi 9-esről 8-asra javította a magyar bankszektorokra kidolgozott országkockázati skála (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA) egyik részindexét, a bankrendszer gazdasági kockázatának mutatóját. A Standard & Poor's átfogó magyar BICRA-indexe továbbra is 8-as. Az S&P BICRA-mutatója a vizsgált ország pénzügyi szektorának egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.

A Standard & Poor's a három magyar bank osztályzati kilátásának javításához fűzött hétfői elemzésében hangsúlyozta, hogy a bankrendszer gazdasági kockázatainak átértékelése mellett a lépés összefüggésben van Magyarország szuverén adósosztályzatának március 20-án bejelentett felminősítésével is.

A cég aznap - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - egy fokozattal "BB plusz"-ra javította az addigi "BB"-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

Az S&P magyar államadós-osztályzata immár azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings hosszú futamú magyar szuverén minősítésével, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alsó szélétől. A besorolások kilátása mindhárom cégnél stabil.

A Fitch Ratings pénteken vizsgálja a magyar szuverén adósosztályzatokat, és egyes londoni pénzügyi elemzők szerint nem zárható ki, hogy a besorolások kilátását pozitívra javítja.

A Standard & Poor's a három magyar bank osztályzati kilátásának hétfői javításához fűzött indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy a magyarországi ingatlanpiaci árak és a bankok ezzel összefüggő eszközminőség-problémái elérték mélypontjukat. A devizaalapú ingatlanhitelek átváltása és az eszközkezelő tervezett létrehozása felszabadíthatja az eddig lekötött hitelkeresletet, és elősegítheti a nem teljesítő kinnlevőség-állomány csökkentését.

Az S&P elemzői közölték azt is, hogy várakozásuk szerint kedvezőbbé válik a magyar bankrendszer gazdasági működési környezete, és e folyamatot a magyar gazdaság várható stabilizálódása is alátámasztja a következő két évben.

A hitelminősítő hétfői londoni elemzésében nem szerepel számszerű növekedési előrejelzés, de az S&P a közép- és kelet-európai EU-térség pénzügyi szektorairól összeállított, Londonban minap ismertetett legújabb helyzetértékelésében közölte, hogy a 2015-2017 közötti időszakban reálértéken 2,5 százalékos éves átlagos gazdasági növekedést vár Magyarországon. Ez jelentősen javított előrejelzés, az S&P ugyanis eddig 2 százalékot épphogy meghaladó éves átlagnövekedést valószínűsített a magyar gazdaságban erre az időszakra.

Az utóbbi időben más nagy londoni pénzintézetek is javították a magyar gazdaság növekedésére szóló előrejelzéseiket. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) múlt héten Londonban ismertetett új prognózisában a közép-európai és a balti EU-gazdaságokban átlagosan 2,9 százalékos, Magyarországon 2,6 százalékos növekedést jósolt 2015-re. Az EBRD mindkét előrejelzést javította: januárban ismertetett előző becslésében e térség egészére 2,6 százalékos, a magyar gazdaságban 2,4 százalékos idei növekedést valószínűsített. A bank szerint e közép-európai EU-gazdaságoknak mindenekelőtt az élénkülő euróövezeti aktivitás, az eurójegybank (ECB) mennyiségi enyhítési ciklusa és az olajárak korábbi zuhanásának még mindig érvényesülő hatása ad felhajtóerőt.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági kilátásairól összeállított előrejelzésükben közölték, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,5 százalékos növekedést sem tartanak kizártnak. A ház jövőre lassabb, 2,5 százalékos magyarországi GDP-növekedéssel számol, de a cég mindkét előrejelzést javította, korábbi prognózisa ugyanis 2015-re 2,9 százalékos, 2016-ra 2,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban.
A Standard & Poor's hétfői elemzésében közölte: várakozása szerint a magyar kormány piaci szempontból az eddigieknél barátságosabb hozzáállást tanúsít majd a hazai és a külföldi tulajdonú bankokkal szemben, tekintettel az EBRD-vel néhány hete aláírt memorandumra. A hitelminősítő hangsúlyozza: e memorandumban a kormány ígéretet tett arra, hogy a bankszektorra kirótt illetékeket a 2016-2019-es időszakban összhangba hozza az EU-normákkal.

A Standard & Poor's elemzőinek várakozása szerint ez enyhíti a bankok jövedelmezőségére nehezedő nyomást, és javítja a külföldi befektetők hangulatát. Az S&P az OTP-vel kapcsolatban megjegyzi ugyanakkor, hogy a bankcsoport külföldi tevékenységének mintegy 15 százaléka Oroszországban és Ukrajnában zajlik, és e piacok gazdasági kockázatai nagyon magasak. A Standard & Poor's szerint az OTP Bank tevékenysége e két piacon továbbra is veszteséges marad, és a hitelminősítő elemzői úgy vélik, hogy az oroszországi és az ukrajnai működés kockázatai ellensúlyozzák a magyarországi gazdasági kockázatok enyhülésének jótékony hatásait.