A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Magyar Posta Zrt. - Magyar Villamos Művek Zrt. - MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. közös vállalatának megalapítását. A MPVI Mobil Zrt. néven alakult társaságra ruházzák a konzorciumi tagok át az NMHH frekvenciapályázatán elnyert frekvenciahasználati jogosultságot - közölte a versenyhivatal szóvivője.

Az állami tulajdonú vállalkozások 2011. december 6-án konzorciumi szerződést kötöttek, hogy amennyiben frekvenciahasználati jogosultságot szereznek a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2011. augusztus 4-én kiírt 900 MHz-es frekvenciasávon nyújtható elektronikus hírközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó árverésén, akkor közösen kizárólagos tulajdonukban álló gazdasági társaságot alapítanak, amelyre az elnyert frekvenciahasználati jogosultságukat átruházzák.

A vállalkozások (Posta, MVM, illetve az MFB) az előzetes egyeztetéseket követően 2012. február 24-én benyújtott kérelmükben a közös vállalkozás alapításához - mint vállalkozások összefonódásához - a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérték. A Hivatal a vizsgálat során megállapította, hogy a felek tevékenységei között nincs érdemi átfedés, a tranzakció következtében káros versenyhatásokkal nem kell számolni, így engedélyezték a közös irányítású vállalat megalapítását.

A frekvenciahasználatot megítélő döntés ellen korábban a már piacon lévő mobilszolgáltatók fellebbeztek, a döntést másodfokon helybenhagyó határozat után a Magyar Telekom jelentette be, hogy keresetet nyújt be a számukra előnytelen döntés ellen.