Szalmonellával (Salmonella Enteritidis) fertőzött lengyel tojásszállítmányokról érkezett riasztás az EU élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF). Az eset több tagországot, köztük hazánkat is érinti.
A riasztásban érintett tojásfeldolgozó üzemben a Nébih soron kívüli ellenőrzést tartott. A szakemberek - a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséig - elrendelték az érintett tojástétel és az abból készült termékek forgalomból történő kivonását. A Magyarországra szállított tojásokon a "3PL30221321" azonosító olvasható, fogyaszthatósági ideje 2016. november 4. A hatóság felhívja a figyelmet, hogy a fenti azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojás megbetegedést okozhat, ezért ne fogyasszák el, és a tojással érintkezett felületeket fertőtlenítsék.
A Nébih már az első külföldi hírek néhány héttel ezelőtti megjelenésekor mintát vett több olyan késztermékből is, amit lengyel tojásból készítettek. Ezekben a laboratóriumi vizsgálatok nem mutattak ki szalmonella baktériumot.
Az eset kiterjedtsége, az újonnan felmerült közvetlen hazai érintettsége, valamint a magas élelmiszerbiztonsági kockázat miatt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a lengyel étkezési tojásszállítmányok fokozott vizsgálatát. A november 4-ig tartó ellenőrzéssorozat minden hazai tojáscsomagoló és -feldolgozó létesítményt érint. A szakemberek, a nyomon követhetőség ellenőrzése mellett, valamennyi lengyel étkezési tojástételből mintát vesznek szalmonella vizsgálat céljából.
Veszélyes kór
A hatóság közleménye szerint a szalmonella baktérium - nem megfelelő hőkezelés esetén - élelmiszerfertőzést, szalmonellózist okozhat, amelynek lefolyása, időtartama, súlyossága változó. Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség, súlyos esetben viszont akár halállal is végződhet. A megbetegedés a kisgyermekekre, az idősekre, a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.